Vajinal Akıntı Tedavisi SSS Soruları

Vajinal akıntının birçok sebebi vardır. Öncelikle her akıntı hastalık bulgusu değildir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda yumurtlama döneminde ve adete yakın günlerde saydam berrak kokusuz akıntı normaldir. Fizyolojik kabul edilir.Patolojik akıntılar kokulu, renkli , yapışkan özellikleri olan akıntılardır. Patolojik akıntılar vajina, rahim ağzı, rahim içi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vajinada akıntı sebebi genellikle enfeksiyonlardır. Rahim ağzı yaraları her gün akıntı olmasına sebep olan, çok sık karşılaşılan bir nedendirRahim iç doku enfeksiyonu, poliplerde kanlı akıntı nedeni olabilir. Ayrıca vajina içindeki herhangi yabancı bir cisim ve rahim içi araçlar akıntı nedenidir.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda oluşan akıntılar bazı hallerde normal kabul edilir. Çocukluk çağında ve menapozda hiç akıntı olmaz. Eğer akıntı varsa bir sorun vardır. Nedeni muayene ile tesbit edilmeli. Genç kadınlarda adetin hemen bitimi günlerde, yumurtlama günlerinde ve adete yakın günlerde olan şeffaf , kokusuz ,uzayabilen akıntı normaldir.Akıntının normal mi, yoksa herhangi bir enfeksiyon veya kanserojen bir dokudan kaynaklanıp kaynaklanmadığının tesbiti için mutlaka muayene olmalısınız.
Vajinal akıntının tedavisi için öncelikle jinekolojik muayene olmalısınız. Sonrasında akıntının kaynağı tesbit edilip ona göre tetkik ve tedavi planı yapılır.Akıntı sebebi vajina iltihabı ise vajinal kültür alınarak bakteri tesbiti yapılıp tedaviye başlanır. Akıntının kaynağı rahim ağzı yarası ise (servisit) pap smear testi ve vajinal kültür yapılıp ona göre tedavi planlanır. Rahim içi enfeksiyon sebep ise uygun antibiyotikle tedaviye başlanır.Vajinada en sık görülen bakteriler stafilokok, trichomonas,candidadır.Bazende vajinal floranın bozulmasına bağlı akıntılar olur .Doktorunuz bu konuda uygun olan tedaviyi muayene ve tetkiklerden sonra başlayacaktır.
Vajinal akıntısının tedavi süresi nedene göre değişir.Akıntı rahim içi bir sebebe bağlı ise örneğin enfekte spıral veya polıpten kaynaklı ise uygun antibiyotik tedavisi ike geçmiyorsa, yabancı cisiminde çıkarılması gerekir. Buda tedavi sürecini uzatır.Vajinada yabancı cisim ise bu cisim çıkarılıp uygun ilaçla 7/10 günde tedavi edilir. Akıntı sebebi rahim ağzı yarası ise tedavi süreci 2-3 ayı bulabilir.vajinal kültür analiz ve uygun ilaç tesbit analizi yapılacaksa bu süreç ortalama bir hafta sürer.
Vajinal akıntının tekrarlamaması için bazı tedbirler alınabilir.Sebep cinsel yolla geçen bir bakteri ise partnerde tedavi edilmeli. Eşlerin birbirine enfeksiyonu bulaştırmaması için prezervatif kullanılmalı.Genital ve makat bölgesi tuvalet temizliğinde yön önden arkaya doğru olmalı. Hiçbir zaman vajina içine duş , parfüm v.s kullanılmamalı.Bu tür maddeler Vajinal floranın bozulmasına beden olur. İç çamaşır tercihinde pamuklu giysiler tercih edilmeli.Yüksek ısıda yıkanıp , ütülenmelidirler.Genital bölge kuru tutulmalı, nemli kalmasından kaçınılmalıdır. Menapozdaki kadınlarda vajinal kuruluk enfeksiyona zemin yaratabilir.Doktorun önerisiyle nemlilik sağlayan ilaç kullanılabilir.