Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kanseri; kadınlarda en sık görülen kans...
Rahim ağzı kanseri, ortalama 35-55 yaş aralığındaki kişilerde özellikle de 60 yaş üzeri kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Rahim ağzı kanserinin, son yıllarda erken yaşlarda görülme oranında artış meydana gelmiştir. Kadınlarda meme kanserinden sonra en çok görülen hastalık olan rahim ağzı kanseri, erken tanı ve etkili tedavi uygulanmaması durumlarında ciddi hayati riskler oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda diyebiliriz ki, kadınlarda meydana gelen kanser ölümlerinin en önde gelen sebeplerinden birini oluşturan rahim ağzı kanseri, aynı zamanda erken teşhisin mümkün olduğu ve erken teşhis yoluyla etkili, tedavinin de mümkün olduğu bir hastalıktır.
Rahim ağzı kanseri, diğer adıyla serviks kanseri, adını da aldığı serviks bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Serviks, rahmin alt kısmına verilen isimdir. Rahimdeki bu alan, kadın üreme sisteminin bir parçasını oluşturmakta ve rahim ile vajinayı birleştirmektedir. Rahim ağzı yani serviks kanseri, tam olarak, rahim ile doğum yatağının birleştiği bu noktada meydana gelen ve temel sebebi HPV adı verilen bir virüs olan hastalıktır.
Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünün sebebini oluşturan, HPV virüsüdür. HPV virüsü, çok belirgin belirtiler meydana getirmeyen ve oldukça bulaşıcı olan bir virüstür. Hatta çoğu kadın bir dönem HPV virüsüyle karşılaşmakta ve bu virüsü kendi savunma sisteminin yardımıyla yenebilmektedir. HPV virüsleri, bu savunma sisteminden güçlü çıkmakta ve rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır.
Rahim ağzı kanseri birdenbire değil, sonradan kansere dönüşecek birtakım değişikliklerle ve yıllar içinde bu değişimlerin kanser olarak ortaya çıkmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Çoğu kadında bu kanser öncesi değişiklikler vücuttan kaybolmakta ya da değişmeden yıllar boyunca kalabilmektedir. Kadın vücudunda ayırt edici belirtiler göstermeyen bu değişikliklerin tedavi edilmesi durumunda ise, oluşabilecek olan bütün servikal kanserler önlenebilmektedir. Bu bakımdan rahim ağzı kanserleri, düzenli kontroller ve vücutta meydana gelen değişimlerin dikkatli takibi yoluyla tamamen önlenebilmekte ya da erken tanıyla etkili şekilde tedavi sağlanabilmektedir.
Rahim ağzı kanseri genel itibariyle ayırt edici belirtiler vermeyen ve zaman içinde kendini gösteren, dolayısıyla sinsi ilerleyen bir hastalıktır diyebiliriz. Rahim ağzı kanserinde tipik belirtiler görülmese de, rutin jinekolojik muayene sırasında anormal olan durumlar saptanabilmekte ve hastalık teşhis edilebilmektedir. Bu bakımdan rutin jinekolojik muayenelerin ihmal edilmeden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Rutin olarak gerçekleştirilen jinekolojik muayene sırasında hastalara, Pap Smear testi uygulanmaktadır. Uygulanan Pap Smear testinin anormal sonuçlara sahip olmasıyla, rahim ağzı kanseri teşhis edilebilmekte ve bu aşamada tedavi edilebilmektedir. Rahim ağzı kanserleri, Pap Smear testi uygulanıp anormal hücrelerin tespit edildiği sırada, yüzde yüz tedavi edilebilir evrededir. Bu bakımdan diyebiliriz ki, ilerlemiş rahim ağzı kanserleri görülen hastalar genelde, düzenli olarak Pap Smear testi yaptırmayan ya da bu test sonucu anormal bulgularla karşılaşılmış olsa da takiplerine devam etmemiş olan hastalardır.
Rahim ağzı kanserinin düzenli jinekolojik muayene ve Pap Smear testi yapılmayan durumlarda ilerlemesiyle, kadınlarda meydana gelen belirtileri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Bu belirtiler kanser teşhisini doğrulamak, tanılamak ve hangi evrede olduğunu belirlemek açısından önemlidir. Bu durumda tanı aşamasında, rahimden biyopsi alınmaktadır.
Rahim ağzı kanseri evrelemesi, kanserin vücuttaki yayılımını ve rahim ağzı dışında vücutta herhangi bir yere sıçrama gerçekleştirip gerçekleştirmediğini saptamak açısından standart olarak uygulanan bir yöntemdir. Rahim ağzı kanseri evrelemesi, radyolojik çalışma ve olası diğer tanısal testlere ek olarak gerçekleştirilen pelvik ve rektal muayeneden oluşmaktadır. Rahim ağzı kanserinin tedavisi ise, bu evreleme yöntemiyle ortaya koyulan kanserin evresine göre gerçekleştirilmektedir.
Rahim ağzı kanserlerinde cerrahi operasyonlar, klasik ya da açık ameliyat şeklinde gerçekleştirilebildiği gibi, laparoskopi veya robotik cerrahi gibi yöntemlerle de yapılabilmektedir. Bu noktada ise uygulanacak yönteme, kanserin boyutu ve hastanın anatomik yapısı doğrultusunda cerrahın deneyimi ve tercihiyle karar verilmektedir.
Rahim ağzı kanseri cerrahi operasyonlarında erken evre kanserlerinde uygulanan yöntemler şunlardır:
Rahim ağzı kanseri ameliyatlarında uygulanan diğer yöntemler şunlardır:
Rahim Ağzı Kanseri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-agzi-kanseri