Menopoz ve Hormonal Değişimler
Menopoz yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin yum...
Vücudumuzda leğen kemiğinin çevrelediği pelvis adı verilen bölgede, düz kastan oluşan organdır. Rahim aynı zamanda, döllenmenin gerçekleştiği ve fetüsün gebelik süresince gelişimini tamamladığı bölgedir. Gebelik süresince fetüsün gelişimini sağlayan rahim, doğum eylemi sırasında düzenli kasılmalar oluşturarak bebeğin doğumunu sağlamaktadır.
Gebeliğin oluşmaması durumunda ise, her ay kadın vücudunda gerçekleşen düzenli kanamalar yoluyla, rahim içini döşeyen tabaka adet kanaması olarak atılmaktadır. Rahim, kadın vücudunun sağlıklı işleyişini sağlayan temel organlardan biri olmasının yanı sıra, döllenme ve doğum için de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Tanısı gerçekleştirilen jinekolojik sorunlar, rahmin ameliyat ile çıkarılması yani histerektomi adı verilen cerrahi işlemlerle tedavi edilebilmektedir.
Rahim kaynaklı hastalıkların tedavisi için uygulanan histerektomi işlemi, rahmin tamamen karından çıkarılması şeklinde gerçekleştirilebildiği gibi, sadece yumurtalıkların alınması, rahmin bir bölgesinin alınması ya da sadece miyomların alınması şeklinde gerçekleştirilebilmektedir.
Histerektomi, en sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyonlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta sezaryen ameliyatlarından sonra, kadınlarda en sık uygulanan ameliyatlar arasında histerektomi uygulamaları gelmektedir.
Rahimden kaynaklı hastalıkların tedavisinde uygulanan histerektominin sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Rahmin alınması uygulamaları en sık olarak, rahimde miyomlar gözlemlenmesi sonucu gerçekleştirilmektedir. Rahimde görülen iyi huylu yumrular olan miyomlar, rahimde bulundukları yere göre, kansızlık, kısırlık, ağrı ya da kanama gibi şikayetlere sebep olabilmektedir.
Histerektomi ameliyatlarında gerekli görülmesi durumunda, bazen tek bazen iki taraflı yumurtalık ve tüp de çıkarılabilmektedir.
Sadece tüpün çıkarıldığı ameliyatlar; salfenjektomi, yumurtalığın alındığı işlemler; ooferektomi, her iki dokunun da alındığı uygulamalar ise salfingoooferektomi olarak adlandırılmaktadır.
Bazı yumurtalık ve meme kanseri için genetik olarak risk taşıyan hastalarda, önlem amaçlı sağlıklı yumurtalık dokuları da çıkarılabilmektedir.
Karın bölgesinde herhangi bir kesi oluşturmadan, rahmin vajinal yoldan çıkarılmasıyla gerçekleştirilen histerektomi uygulamasıdır. Vajinada yapılan kesi ile rahim dokusunun çıkarıldığı bu yöntem ile, karın bölgesinde gözle görülür herhangi bir kesi izi oluşmamaktadır.
Vajinal histerektomi, rahmin çok büyük olduğu ya da daha önce geçirilen cerrahi operasyonlar sebebiyle rahimde yapışıklık gözlemlenmesi durumunda uygulanamamaktadır.
Vajinal histerektomi, karından kamera yoluyla gerçekleştirilebilmekte ve bu uygulama laparoskopik yardımlı vajinal histerektomi olarak adlandırılmaktadır.
Vajinal histerektomi, genellikle tek başına uygulanmasıyla, abdominal ya da laparoskopik histerektomi yöntemlerinden daha az komplikasyona sebep olabilmektedir. Vajinal histerektomi sonrası hastanın iyileşme süresi, karından yapılan rahmin alınması uygulamalarına göre daha kısa ve konforludur.
Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik histerektomi uygulaması, kamera yoluyla karın içinin detaylı şekilde görüntülenmesi temeline dayanmaktadır.
Göbek bölgesinde gerçekleştirilen küçük kesiler yoluyla içeriye yerleştirilen kamera ve cerrahi aletler kullanılarak rahim vajinadan çıkarılmaktadır.
Laparoskopik histerektomi uygulaması sonrası, ağrı ve enfeksiyon daha az görülmekte, kişi günlük yaşantısına daha hızlı şekilde dönebilmektedir.
Laparoskopik histerektomi, robot yardımlı şekilde gerçekleştirilebilmekte, bu uygulama ise robotik histerektomi olarak adlandırılmaktadır.
Latincede karın anlamına gelen ‘abdomen’ kelimesinden kökenini alan abdominal histerektomi yöntemi ile, karından kesi yapılarak rahim alınmaktadır. Abdominal histerektomi yöntemi sonrası genellikle, vajinal ya da laparoskopik histerektomiden daha uzun bir hastanede kalış ve iyileşme süreci gözlemlenmektedir.
Rahim Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-ameliyati-ne-zaman-gereklidir