rahim-ameliyati-ne-zaman-gereklidir

Rahim Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?

Rahim Hastalıklarında Ameliyat

Rahim ameliyatı, en sık gerçekleştirilen jinekolojik operasyonlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahimde ortaya çıkan pek çok rahatsızlık ya da kadın hastalıkları, rahim ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. Ancak büyük ve detaylı bir cerrahi girişim olması sebebiyle, öncelikle başka tedavi yöntemleri önerilebilmektedir. 

Rahim ameliyatı, etkili bir tedavi yöntemidir, ancak bu tedavi yönteminin kabul edilmesinden önce tedavi seçenekleri hakkında uzman doktorlar tarafından detaylı bilgi alınması faydalı olmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gerçekleştirilme oranı artış gösteren rahim ameliyatları, pek çok nedenle gereklilik halinde ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla uygulanan bir jinekolojik operasyon olması bakımından, komplikasyon ihtimali oldukça azdır. Ancak henüz doğum yapmamış ve ilerde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda özellikle hassasiyetle üzerinde durulan uygulamalardır. 

Rahim Nedir?

Rahim, karın bölgesinin alt kısmında, leğen kemiği tarafından çevrelenen bölgede yani pelviste bulunan, düz kas tabakasından oluşan ve ters tutulmuş armut şeklini andıran kadın üreme organıdır. 

Her kadının rahim büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğu kadardır. Doğumla birlikte büyüyen rahim yapısında, menopoz dönemine girilmesi ve hormon etkisinin giderek azalmasıyla birlikte ilk haline göre küçülme yaşanmaktadır. 

Rahim yapısı sağ ve sol bölgelerde giderek genişleyen birer tüpten ve tüplerin ucunda bulunan birer tane yumurtalıktan oluşmaktadır. Tüplerin ucunda bulunan bu yumurtalıklar, hormon oluşumunu sağlamaktadır. Bununla beraber rahim, bebeğin gebelik süresince gelişimini tamamladığı organdır. 

Rahim Ameliyatı Nedir?

Rahim ameliyatı, rahimde meydana gelen çeşitli olumsuz durumlar sebebiyle, rahmin bir kısmının kısmının ya da tümünün çıkartılması işlemidir. Rahim ameliyatı, yumurtalık ve tüplerle birlikte rahmin tamamının alınması şeklinde gerçekleştirilebildiği gibi, sadece rahim üst kısmının alınması şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir.

Günümüz koşullarında rahim ameliyatları sırasında, menopoza girmiş kadınlarda yumurtalıklar alınmadan rahim alınabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, rahim ameliyatı sırasında yumurtalıkları alınan kadınlarda kalp hastalıkları görülme riskinde artış gözlemlenmiş ve bu doğrultuda yumurtalıkların alınmasından kaçınılan bir yaklaşım benimsenmiştir. 

Rahim ameliyatları, rahimde meydana gelen olumsuz durumlara ya da hastalığın derecesine göre çeşitli komplikasyonlar barındırmaktadır. Ancak günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda, her operasyon ve risk durumunda rahimin alınması gerekli olmamaktadır. Bu doğrultuda, rahim ameliyatını gereklilik haline getiren çeşitli durumlar bulunduğunu söyleyebilmekteyiz. 

Rahim Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Rahim sorunları, özellikle 40 yaş üstü kadınlarda hayatı olumsuz etkileyecek nitelikte, regl dönemi ve regl dönemi dışında ağrılara sebep olabildiği gibi, düzensiz ve aşırı kanamalar da meydana getirebilmektedir. Rahim sorunları temel olarak meydana geldiği dönem ile ele alınmaktadır. Rahimde meydana gelen şiddetli ağrı ve kanamaların menopoz öncesi ya da sonrası meydana gelip gelmediği değerlendirilerek, yapılan tetkikler doğrultusunda gerekli tedavi seçeneğine karar verilmektedir. 

Myom Sebebiyle Yapılan Rahim Ameliyatları

Myomlar; cinsel olgunluk yıllarında rahmin üst kısmında gelişim gösteren iyi huylu rahim yumrularıdır. Kadınların birçoğunda gözlemlenen ve sebebi tam olarak bilinemeyen myomlar, genellikle ciddi sorunlara sebep olmadıkları ve fazla büyüme göstermedikleri için fark edilmemektedirler. 

Myomlar temel olarak; ciddi kanamalar ve şiddetli ağrılar olmak üzere iki belirtiye sahiptir. Adet dönemi, adet dönemi dışında şiddetli ağrı ve kanamalara sebep olan myomlar, gündelik yaşamı ciddi anlamda olumsuz etkileyen durumlara sebep olabilmektedir. Kabızlık, idrara çıkma zorluğu, sık idrara çıkma gibi durumların yanı sıra myomlar, kısırlığın da nedeni olabilmektedir. Bu bakımdan myomlar sebebiyle rahim ameliyatları gerçekleştirilebilmektedir. 

Günümüz koşullarında, her myom ameliyatında rahmin alınması gerekmemekte, hatta rahim açılmadan da gerekli işlemler gerçekleştirilebilmektedir. 

Endometriozis Sebebiyle Yapılan Rahim Ameliyatları

Rahim içini meydana getiren tabaka, gebeliğin olmadığı süreçlerde her ay regl kanaması yoluyla vücuttan atılmaktadır. Ancak bu tabaka, nedeni henüz tam olarak bilinemeyen sebeplerle rahim dışında, yumurtalık, mesane veya bağırsak üzerinde görülebilmektedir. 

Rahim dışında oluşum gösteren endometriozis tabakası; cinsel ilişki sırasında ve kasıkta ağrı meydana gelmesi ya da kabızlık gibi belirtiler göstermektedir. Endometriozis, en sık olarak yumurtalıklarda çikolata kisti şeklinde görülmektedir. Bu durumlarda rahim ameliyatı gereklilik halinde karşımıza çıkmaktadır. 

Anormal Kanamalar Sebebiyle Yapılan Rahim Ameliyatları

Kadınların her ay düzenli olarak regl kanaması yaşaması, normal bir durumdur. İlk adet dönemleri ya da menopoz döneminde kanamalarda ve sürelerinde düzensizlikler gözlemlenmesi normaldir. Ancak kanamaların yoğun gerçekleşmesi durumunda, doktor kontrolüne başvurulması gerekmektedir. 

Adet kanamalarının normale göre daha yoğun ve uzun gerçekleşmesi, cinsel ilişki sonrası kanamalar gözlemlenmesi anormal kanamalar olarak kabul edilmektedir. Tanı aşamasında geçmişteki sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar, yaş, stres gibi faktörler ele alınmakta ve genel değerlendirme doğrultusunda gerekli tedavi uygulanmaktadır. Öncelikle hormon ve ilaç tedavisi uygulanarak kanamalar normal düzeyde sabitlenmeye çalışılmakta, ilaç tedavisiyle belli bir süre sonunda sonuç alınamaması durumunda rahim ameliyatına başvurulabilmektedir. 

Rahim Sarkması Sebebiyle Yapılan Rahim Ameliyatları

Rahim, pelvis kasları tarafından tutulmaktadır. Pelvis taban kaslarının zayıflamasıyla rahmin vajinadan sarkması, rahim sarkması adını almaktadır. 

Kasıkta basınç, bel ağrıları, kabızlık problemleri, idrar yapamama ya da idrar kaçırma gibi durumlarla belirti gösteren, bazı durumlarda vajinadan dışarı birtakım parçalar çıkmasına sebep olan rahim sarkması, rahim ameliyatını gereklilik haline getirebilmektedir. 

Rahim Kanseri Sebebiyle Rahim Ameliyatları

Rahim iç tabakasında hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve yayılım göstermesi rahim kanseri adını almaktadır. 

Menopoz dönemine girilmesinden sonra gerçekleşen kanamalar, rahim kanseri şüphesi taşımaktadır. Yoğun kanamalı ve düzensiz adet dönemleri de bazı durumlarda rahim kanseri belirtisi olabilmektedir. Kanserin derecesi doğrultusunda tedavi seçenekleri belirlenmektedir. Rahim kanserinin tedavisi, rahim ameliyatını gerekli kılabilmektedir. 

Rahim Ağzı Yarasının Koterizasyon (Yakma) Yöntemi ile Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-agzi-yarasinin-koterizasyon-yakma-yontemi-ile-tedavisi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir