kurtaj-gerektiren-tibbi-durumlar-nelerdir

Kürtaj Gerektiren Tıbbi Durumlar Nelerdir?

Kürtaja Başvurma Nedenleri 

  1. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kürtaj yaptırabilmek için yasal olarak gebelik süresinin 10 hafta ve daha az olması gereklidir. En uygun zaman 5 - 6 ve 7. haftalardır. Tıbbi olarak 5. haftadan önce kürtaj yapılması risklidir. Gebelik süresi; son adet kanaması baz alınarak hesaplanır. Kadınlar ilişki tarihini baz alırlar ama vajinal ultrason ile muayenede hesaplanan ilişki tarihinden 2 hafta uzundur.
  2. İlaçla durmayan uterin kanamaların durdurulması; Uzun süreli ve fazla miktardaki adet kanamalarında özellikle 40 yaşını aşmış kadınlarda uygulanan kürtaja Fraksiyonel kürtaj denir. Uterus duvarı kürete edilir. Yani kazınır. Bu şekilde kanamalar kontrol altına alınmış olur. Alınan materyal de patolojiye gönderilerek teşhis için adım atılmış olur. Her iki durumda da yapılan işlem tedavi edici yani "Terapotik küretaj" olarak anılır.
  3.  Mol gebelik tedavisinde; üzüm gebeliği kürtajı da denilen bu durumda annedeki yumurta hücresi birden fazla spermi almıştır. Buna mol gebelik denir. Ultrasonik muayenede rahimde üzüm tanesi gibi çok sayıda vezikül bulunur. Mol gebelik durumunda rahimdeki materyal kürtajla alınmalıdır.
  4. Sakat gebelik kürtaj yaptırabilmek için uygun bir durumdur. Doktorlarca fetüste bir sakatlık tespit edilmesi durumunda aile onay verdiğinde heyet kararı ile gebelik sonlandırılır. Bunun için yasal olarak aranan 10 hafta aşılmış da olabilir.
  5. Geç düşük; bebeğin anne karnında ölmesi durumudur. Tıbbi adı Missed Abortus’dur. Bu durumda da gebelik kaç haftalık olursa olsun materyal boşaltılır.
  6. Rest küretaj; doğal yollarla yaşanan düşüklerde vakaları rahimde parça kalmışsa kürtaj yapılır. Normal doğumdan sonra da rahimde plasenta parçaları kalmışsa gene kürtaj yapılır.
  7. Biyopsi için de yapılabilir; adet periyodunda ya da regl kanamaları periyodunda düzensizlik durumlarında, dış gebelik tanısı koymakta ve diğer bazı jinekolojik vakaların tespitinde biyopsi alınma gereği ortaya çıkar. Buna Probe Kürtaj denir.
  8. Smear testi sonrası rahim ağzı kanseri ile rahim kanseri ayırıcı tanısında, şüpheli kanalarda ve menapoz sonrası kanamalarda endometriumdan parça alınarak Endometrial Biyopsi yapılır.
  9. Fraksiyonel kürtaja benzeyen bir diğer uygulama Pipel kanülü aracılığıyla rahime girilerek parça alınmasıdır. Bu uygulamaya menapoz sonrası rahim ağzı daraldığında gerekir.
  10. Anembriyonik Gebelik yani boş gebelik durumlarında gebeliğin sonlandırılması gerekir. Nedir boş gebelik; Gebelik kesesi yani plasenta ve onu çevreleyen zarın oluşmuş ama içinde yerleşmiş olması gereken embriyo ve çevresindeki dokuların oluşmaması durumudur.

Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir