Vakumlu kürtaj ülkemizde yaygın olarak uygulanan gebelik sonlandırma yöntemidir. Vakumlu olmayan kürtajdda eskiden küret denen bir aletle kazıma işlem ...
Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Tarihte ilk kez 1849 yılında Amerikalı doktor Fred...
Kürtaj işleminin günümüzde en sık kullanılan yöntemi olarak karşımıza çıkan vakumlu kürtaj, hem kolay hem de daha az riskli bir uygulamadır. Bununla beraber vakumlu kürtaj, uygulanma yöntemi açısından daha az ağrılı bir yöntem olarak da karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde teknolojinin daha çok gelişmesinin de etkisiyle, vakumlu kürtaj uygulamasında kullanılan aletler, bu yöntemi daha da ağrısız ve kolay bir yöntem haline getirmiştir. Vakumlu kürtaj yöntemini ele almadan önce ise, kürtajın ne olduğuna kısaca değinmek faydalı olacaktır.
Kürtaj, rahim içindeki gebeliğin çeşitli yöntemler kullanılarak sonlandırılması, boşaltılması ya da alınması işlemidir. Kürtaj yöntemi uygulanarak, rahim içindeki cenin ya da fetüs tıbbi müdahale yoluyla tahliye edilmekte ve bu yolla gebelik sonlandırılmaktadır.
Kürtaj işlemi, düşük sonrasında rahim içindeki kalıntıların temizlenmesi amacıyla da uygulanabilmektedir. Hatta bazı düzensiz regl kanamaları durumlarında, rahim duvarından biyopsi alınması işlemi de kürtaj başlığı adı altında gerçekleştirilmektedir. Aşırı ve düzensiz regl kanamalarında uygulanan kürtaj yöntemi, tanı amacıyla gerçekleştirilirken, rahimdeki kalıntıların temizlenmesini sağladığından tedavi niteliği de taşımaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda kürtajın, kadın sağlığı için oldukça önemli olduğu sonucunu ortaya koyabilmekte ve yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte bu işlemin ağrısız ve kolay bir hal aldığını söyleyebilmekteyiz. Kürtaj işlemi ağrısız ve kolay bir hal almış olsa da, koşullarının konforlu hale gelmesi bir kenara, hasta için başlı başına psikolojik bir travma yaratmaktadır. Bu açıdan uygulanan kürtaj yöntemlerinde, operasyonun genel anestezi altında yapılması önerilmektedir.
Kürtaj, 18 yaşından büyük her kadının kendi rızası olması durumunda gerçekleştirebileceği bir operasyondur. Evli olunması durumunda ise, mutlaka eş imzası gerekmektedir. Kürtaj işlemi, hasta ile doktor arasında hasta hakları kapsamında gizli tutulmakta ve üçüncü şahıslara kesinle iletilmemektedir.
Kürtaj işlemi, son adet tarihinden itibaren, 5. gebelik haftasından 10. gebelik haftasının sonuna kadar gerçekleştirilebilmektedir. Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece, gebeliğin 10. haftasının bitiminden sonra kürtaj uygulanmamaktadır. Ayrıca gebelik haftasının küçük olması, kürtaj işleminin taşıdığı riskleri de azaltmaktadır. Bu bakımdan, gebeliğin sonlandırılması kararının verilmesiyle, ertelemeden kürtaj uygulamasına başvurulması oluşabilecek riskleri azaltmaktadır.
Vakumlu kürtaj, karmen ya da karmen kanülü olarak da adlandırılan, çeşitli kalınlığa sahip plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve bu kanüller aracılığıyla rahim içine, ters basınç uygulanarak aspirasyon yapılmasıdır.
Vakumlu kürtaj yöntemiyle, kanüller kullanılarak, rahim içindeki maddeler çekilmekte ve rahim içi boşaltılabilmektedir. Kanül adını verdiğimiz aletler, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklindedir. Kanüller kullanılarak, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde aletlerden oluşan bir sistem oluşturulmakta, böylece gebelik vakum ile emilerek alınmaktadır. Kanüller, gebeliğin geldiği aşama ve boyutlarına göre çeşitli formlara sahip olabilmektedir. Kullanılan kanüller steril ve her biri tek kullanımlıktır.
Vakumlu kürtaj yöntemi, kürtaj yöntemleri içinde en çok kullanılan ve en ağrısız yöntemdir.
Önceden bu yöntem vakum yerine küret aletleri yardımıyla gerçekleştirilmekteydi. Eskiden kullanılan küretler, küçük çay kaşığı şeklinde uca sahip metal aletlerdi. Bu küretler yardımıyla, rahim içi emilerek değil, küret ucu ile kazınarak temizlenmekteydi. Ancak daha kolay ve daha ağrısız bir yöntem olması bakımından, vakum yöntemi yaygınlaşmış ve bu eski yöntem artık uygulanmamaya başlanmıştır.
Vakumlu kürtajın uygulanma aşamalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Vakumlu kürtaj sonrası, 3-5 gün süren hafif ağrı ve bazen 1-2 gün, bazen 1 hafta süren az miktarda kanama normal bir iyileşme sürecine işaret etmektedir. Ancak, aşırı kanama ve ağrı durumlarında hemen doktora başvurulması gerekmektedir.
Vakumlu kürtajın yapıldığı gün duş alınabilmektedir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon değil, ped kullanılması önerilmektedir. Vakumlu kürtaj sonrası; ateş yüksekliği, ağrı kesici ile geçmeyen ağrı ya da kramplar, aşırı kanamalar, kötü kokulu akıntılar söz konusu olduğunda doktora başvurulmalıdır.
Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020
Vakumlu kürtaj ülkemizde yaygın olarak uygulanan gebelik sonlandırma yöntemidir. Vakumlu olmayan kürtajdda eskiden küret denen bir aletle kazıma işlem ...
Vakumlu kürtaj tüm dünyada uygulanan en iyi kürtaj yöntemidir. Vakumlu kürtaj Carmen kanül denilen büyük bir enjektörün ucuna steril uçlar takılarak y ...
Vakumlu kürtaj klasik kazıma yöntemine göre daha kolay, pratik ve sağlıklı bir yöntemdir. Klasik kazıma yöntemi ile yapılan kürtajlardan sonra 1 ay gi ...
Kürtaj ister vakumla ister klasik yöntemlerle yapılsın riskler ortaktır. Fakat iki yöntem arasındaki en büyük fark riskin vakumlu kürtajda çok azalmas ...
Vakumlu kürtaj uygulamadan önce gebelik şüphesi olan hasta ultrasonografi ile muayene edilir. Muayenede gebelik kesesi görülmemişse vakum uygulanmaz. ...