Kürtajdan 5-7 gün sonrasında yapılan kontrol çok önemlidir,kesinlikle ihmal edilmemeli. ...
Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Tarihte ilk kez 1849 yılında Amerikalı doktor Fred...
Kürtaj istenmeyen veya sorunlu gebeliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Tıp literatüründe Dilatasyon olarak da adlandırılmaktadır. Kürtaj işlemi yalnızca istemli olarak yapılmamaktadır. Düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak veya ölü gebelik, boş gebelik gibi durumları almak için de uygulanması gerekebilmektedir. Kürtaj başka bir deyişle tüm rahim içinin temizlenmesi işlemidir. Ancak dış gebeliğin kürtaj ile alınması mümkün değildir. Dış gebelikte ameliyat veya ilaç tedavisi gerekmektedir.
İstemli kürtaj 10 haftalık gebeliklere kadar yapılabilmektedir. Gebeliğin kaçıncı haftada olduğu son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır. Ultrason ile teyid edilir. Ancak bu durum belirtildiği üzere istemli kürtaj işlemleri için geçerlidir. Annenin veya bebeğin hayatını tehlikeye sokacak durumlarda ya da bebekte ciddi bir rahatsızlığın olması durumunda 10 haftadan büyük gebeliklere de kürtaj uygulanabilmektedir.
Kürtaj işlemi halk arasında bebek aldırma olarak tanımlansa da, yalnızca istenmeyen gebelikleri sonlandırma amacıyla kullanılan bir yöntem değildir. Hamileliğin ilk zamanlarında görülebilen gebelik kesesinin gelişimini tamamlayamaması, gebelik kesesinde tespit edilen anomali veya bebeğin kalbinin durması gibi durumlarda da kürtaj yapılması gerekmektedir. Ayrıca rahim ile ilgili yaşanan diğer hastalıklar ve anormal durumlarda rahim içinden parça alınması veya temizlenmesi için de kürtaj işlemine başvurulmaktadır.
Maddeler halinde belirtmek gerekirse;
Günümüzde yaygın olarak vakum yöntemi ile yapılan kürtaj işlemi esnasında kanül denilen ince plastik borular kullanılmaktadır. Plastik enjektör ve ince plastik boru şeklindeki kanül olarak adlandırılan aletlerden oluşmakta olan sistem vasıtası ile gebelik vakum ile emilerek çekilir ve sonlandırılır. Kolay, daha az ağrılı ve daha az riskli bir yöntemdir. Lokal veya genel anestezi ile uygulanabilmektedir. Tüm işlem toplamda 5 – 10 dakika gibi kısa süre içinde tamamlanmaktadır.
Kürtaj esnasında kullanılacak olan bütün alet ve araçların steril olması gerekmektedir. Kürtaj kolay bir prosedür olarak görülebilir ancak kürtajın ne olursa olsun bir ‘’cerrahi girişim’’ olduğu unutulmamalıdır.
Kürtaj işlemi öncesinde hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır. Vajina içerisine spekulum yerleştirilir ve vajina içerisi anti septik solüsyon ile temizlenir. Sonrasında hastanın isteğine göre lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır. Genel anestezi için anestezi uzmanı tarafından ameliyathanede hastaya kolundan serum veya damar aracılığı ile ilaç verilir. Hasta genel anestezi altında işlem esnasında uykuda olur ve hiçbir şey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Hastanın uyanması 5 – 10 dakika sürer. Lokal anestezi durumunda ise rahim ağzına iğne uygulanır. Sonrasında gebelik vakum yöntemi ile alınır. Kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra hastanın kendine gelmesi için 20 dakika dinlenmesi yeterlidir. Sonrasında evine dönebilir ve günlük hayatına sorunsuz devam edebilir.
Kürtaj işlemi sonrası ilk aylarda geçici adet düzensizlikleri meydana gelebilir. Ortalama 3 ay içerisinde normale dönmektedir. Kürtaj sonrası en az üç ay gebelikten korunmak gerekmektedir. Korunma yöntemi ise hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Korunma yöntemi olarak kürtaj esnasında rahim içine spiral uygulanabilmekte ya da eş zamanlı doğum kontrol hapına başlanabilmektedir.
Detaylı bilgi için 0 212 238 17 17 veya 0 542 457 52 65 nolu telefonlardan bilgi alabilir ya da aysedarama@yahoo.com adresine mail atabilirsiniz.
Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020
Kürtajdan 5-7 gün sonrasında yapılan kontrol çok önemlidir,kesinlikle ihmal edilmemeli. ...
Kürtaj sonrası düşük olası değildir. Kürtajdan hemen sonra oluşan gebeliğin düşükle sonlanmasının bir çok nedeni olabilir. Kürtajdan sonra gebelik düş ...
İstenmeyen gebeliğin kürtaj ile sonlandırılma süresi yasalarla belirlenmiş olup bu süre ülkemizde 10 hafta olarak belirlenmiştir. Hafta hesaplamadında ...
Kürtaj küçük cerrahi müdahele grubuna giren bir operasyondur.Kürtaj büyüklüğüne göre 5-15 dakika kadar sürebilen bir işl ...
Kürtajdan sonra 5-10 gün devam eden hafif kanamalar olabilir. Bu kanamalar çoğu hasta tarafından adet kanamas ...