Rahim Ağzı Yarası Tedavisi SSS Soruları

Rahim ağzı vajina içinde, vajinanın 10 cm kadar derinliğinde rahimin vajina içindeki kısmıdır. Rahim ağzı dokusu epitelle kaplıdır. Fakat epitel dokusu enfeksiyon , düşük , normal doğum , cinsel ilişki tahrişi gibi nedenlerle yok olur. Enfeksiyona neden olan bakteri tipi vajinada tesbit edilen hpv vırüsü,trichomonas ,gonore, candida, ureaplazma, mycoplazma olabileceği gibi G+ bakteri, stafilokok olabilir. Travmatik cinsel ilişkide bu dokunun tahriş sebebidir. Tahriş olmuşsa enfeksiyon gelişmesi daha kolaydır. Normal doğumlarda rahim ağzında olan yırtıklar rahim ağzı yaralarına sebebiyet verir. Vajinada uzun süre kalan tamponlarda enfeksiyon oluşturarak rahim ağzı yarasına sebep olabilir.
Rahim ağzı yarasından korunmak için cinsel yaşamda tek partner tercih etmeli. Değişik kişilerle yaşanılan cinsellikten sonra enfeksiyon ihtimali artar, bu da yara oluşmasına sebep olur. Vajinal tampon mümkünse kullanılmamalı. Kurallara uymadan kullanılan tamponlar enfeksiyon ve sonunda rahim ağzı yarasına neden olur. Doğumdan hemen sonra rahim ağzı iyice doktor tarafından kontrol edilmeli, yırtık varsa kanamıyorsa bile tamir edilmeli. Sert travmatik cinsel ilişkiden kaçınılmalı. Rahim ağzı yarasına neden olabilen HPV'den korunmak için aşı yapılabilir. Her şeyden önemlisi her sene jinekolojik muayene olmalı.
Rahim ağzı yaraları önce pap smear testi ve kültür testiyle analiz edilmeli.pap smear testinde servisit , enfeksiyon dışında bir sorun yoksa yakılarak veya dondurularak tedavi edilir. Tedavi edilmezse devamlı enfeksiyon üreten bir kaynak olma özelliğini korur. Kadın devamlı olan akıntıdan şikayet eder. Ayrıca enfeksiyon komşuluk yoluyla rahim içine, tüplere , mesaneye yayılabilir.Çok uzun yıllar ihmal edilen yaralardaki hücrelerde kanser hücresine dönüşüm olabilir.
Her rahim ağzı yarası kanser olacak diye bir durum yoktur. Rahim ağzı yaralarında mutlaka smear testi yapılmalı. Test sonucunda hücrelerde değişim varsa daha ileri testler, örneğin kolposkopi ve biyopsi yapılabilir. Ayrıca HPV testi müsbet ise yara mutlaka tedavi edilerek kansere dönüşüm engellenmeliHer yaranın sonu mutlak kanser değildir, fakat ihmal edilmiş tedavi edilmemiş yaralarında ilerleyen on yıllarda dönüşüm yaşamıyacağının garantisi yoktur.
Rahim ağzı yara tedavisinde ne uygulanacağına karar vermeden mutlaka smear testi yapılmalı. Test sonucunda yara enfeksiyon içeriyor, rahim ağzı hücrelerinde değişim yoksa yara olan bölge yakılarak veya dondurularak tahrip edilir. Yara olan bölgenin kendini yenilemesi,yara olan yerleri sağlam epitelle kaplanması sağlanır.Yakma veya dondurma (cryoterapi) kısa, kolay anestezi gerektirmeyen operasyonlardır.Eğer pap smear sonucunda CIN 1/2 gibi değişimler başlamışsa rahim ağzı LEEP denen yöntemle cerrahi olarak alınabilir.