kanser-tarama-testi-ne-zaman-yapilmali

Kanser Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Kanser tarama testi; kanserli hücrelerin olabildiğince erken evrede teşhis edilmesini ve tedavi planlamasına geç kalınmadan başlanmasını sağlayan testler bütünüdür. Kanser tarama testi bu açıdan hastanın hayatının kurtarılması ve yaşama süresinin uzatılmasını da sağlamaktadır.

Kanser Nedir?

Kanser; her yıl yaklaşık 13 milyon insanda teşhis edilen, tedavi süreci zorlu ve uzun süren kronik bir hastalıktır. Son yıllarda özellikle meme kanseri ve jinekolojik kanserler ile ilgili pek çok araştırma yapılmış, çalışma yürütülmüş ve gerekli önlemlerin alınması amacı ile toplum bilinci oluşturulmaya çalışılmıştır. Özellikle serviks kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Aynı zamanda over kanseri ve uterus kanseri (rahim kanseri) de oldukça sık görülmektedir.

Vücudun herhangi bir organında kontrolsüz çoğalan hücrelerin varlığı ya da söz konusu hücrelerin tümör oluşturması olarak da tanımlanan kanser; günümüzde önlenebilir bir hastalık olmakla birlikte tedavide başarı şansı da oldukça yüksektir.

Kadınlarda Kanser Tarama Testi

Kadınlarda kanser tarama testi; meme kanseri tarama testleri ve jinekolojik kanserlerde tarama testleri olarak gruplandırılabilmektedir. Kadın fizyolojisi erkek fizyolojisine oranla sürekli değişim ve dönüşüm içerisinde dinamik bir yapıdadır. Bu nedenle kanserli hücrelerin oluşması ve çoğalması riski jinekolojik alanda oldukça fazladır.

Kanser tarama testi; erken tanı, kanserin önlenmesi amacının yanı sıra tespit edilen hastalığın yönetiminde de etkilidir.

kadinlarda-kanser-tarama-testi

Jinekolojik kanser türlerinde tarama testleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • PAP Smear Testi: Henüz semptomik hale gelmemiş olan kanser hücrelerinin erken evrede saptanmasını sağlamaktadır.
  • HPV DNA testi: Sürüntü yöntemi ile serviksten alınan örneğin laboratuvar ortamında incelenmesi ile sonuçlanmaktadır. HPV DNA testi negatif çıkan bir kadında sonraki 5 yıl içerisinde serviks kanseri yaşama olasılığı düşmektedir. HPV DNA testinin 65 yaşına kadar her 5 yılda bir tekrarlanması önerilmektedir.

Yukarıdaki testlerin belirli yaşlarda periyodik olarak uygulanması gerekmektedir. Özellikle 30 ila 49 yaş aralığındaki kadınların söz konusu tarama testlerini aksatmamaları önerilmektedir.

Serviks kanseri, over kanseri ya da uterus kanserine karşı toplum bilincinin oluşturulmasının yanı sıra söz konusu kanserin risk faktörlerinin ve belirtilerinin bireysel olarak da öğrenilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

  • Ara kanama yaşıyorsanız
  • Anormal vajinal akıntınız varsa
  • Genital siğiliniz varsa
  • Karında geçmeyen şişlik varsa
  • Kasık ağrısı (pelvik ağrı) yaşıyorsanız
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorsanız
  • Kilo kaybı, iştah kaybı yaşıyorsanız

Ertelemeden hekiminize başvurarak kanser tarama testlerini yaptırmanız önerilmektedir.

Kanser Tarama Testi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kanser-tarama-testi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir