Kasık-Ağrısına-Neden-Olan-Jinekolojik-Problemler

Kasık Ağrısına Neden Olan Jinekolojik Problemler

Jinekolojide Kasık Ağrısı

Kasık, insan vücudunda mide ve baldırlar arasında yer alan, karın bölgesinin bitiş noktası ile bacakların başlangıç kısmı arasındaki bölgedir. Bu bölge aynı zamanda kadın üreme sisteminin belli başlı unsurlarını barındıran bölgedir. Kasık ağrıları, alt karın bölgesinde yer alan üreme sistemi unsurlarından; rahim, yumurtalıklar, rahim tüpleri ya da bağırsaklar veya idrar torbasında meydana gelen patolojik durumlarda ortaya çıkan ağrılardır. Kasık ağrısı, bir hastalık değil belirtidir.

Kasık ağrıları, farklı nedenlere bağlı olarak, farklı şiddet ve sürelere sahip olarak farklı türlerde ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla bazen kasık bölgesinde meydana gelen basit bir rahatsızlığın (örneğin kasık bölgesindeki kasların gerilmesi ya da zorlanması sonucu) belirtisi olabilen kasık ağrıları, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilmektedir. Kasık bölgesindeki doku ve organlarda mevcut olan bir hastalığın belirtisi olması bakımından, kasık ağrıları erken teşhis ve tedavi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Kasık ağrısını temel olarak 2 ana türde ele alabilmekteyiz;

  • Akut ağrılar
  • Kronik ağrılar

Akut Kasık Ağrısı

Akut kasık ağrısı, genellikle aniden ve yoğun şekilde ortaya çıkan, çoğu zaman acil müdahale gerektiren kasık ağrısı türüdür. Akut kasık ağrılarında, acil müdahaleyi gerektiren yumurtalık kisti, dış gebelik, apandisit gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Sebep Olan Jinekolojik Problemler

Akut kasık ağrısı, cerrahi müdahale gerektiren acil durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Gebelik Döneminde Akut Kasık Ağrısının Nedenleri

Gebelik döneminde karın ya da kasıklarda meydana gelen ağrı, en kısa zamanda uzman doktorlar tarafından değerlendirilmesi gereken durumlardır.

Erken gebelik döneminde ortaya çıkabilen kasık ağrıları, gebeliğin kendisinden kaynaklanan birtakım sebeplerle oluşan düşük tehdidine, düşük durumuna ve dış gebeliğe işaret edebilmektedir. Ayrıca erken dönem gebelikte kasık ağrıları, yeni uygulanmış kürtaj sonucu rahim içerisinde “parça kalması” durumunda meydana gelebilmektedir. Bu durumların çoğunda, kasık ağrılarına kanama eşlik etmektedir.

Dış gebelik durumlarında akut kasık ağrıları meydana gelmesi en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Dış gebelik, gebeliğe ait unsurların rahim dışında bir yere yerleşmesidir. Dış gebeliğin bozulmasıyla, ani ve acil müdahale gerektiren akut kasık ağrıları ortaya çıkabilmektedir.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanama ile beraber ortaya çıkan kasık ağrıları, genellikle plasentanın erken ayrılması sebebiyle meydana gelebilmektedir.

Miyom Dejenerasyonuna Bağlı Akut Kasık Ağrısının Nedenleri

Miyomlar, rahim doku ve kaslarında meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. İyi huylu olmalarına rağmen, özellikle büyük boyutlara ulaşmaları durumunda kan dolaşımının bozulmasına, dolayısıyla akut kasık ağrılarına sebep olabilmektedirler.

Büyük boyutlara ulaşarak kan dolaşımına olumsuz etki oluşturan bu durumlar, miyom dejenerasyonu olarak adlandırılmaktadır.

Genital Enfeksiyonlara Bağlı Akut Kasık Ağrısı Nedenleri

Genital sistem oldukça hassas ve enfeksiyonlara açık niteliktedir. Genital sistemin özellikle üst kısmını oluşturan organlarda meydana gelen enfeksiyonlar akut kasık ağrılarına sebep olabilmektedir.

Akut kasık ağrıları en sık olarak, Fallop tüplerinde ve yumurtalıklarda meydana gelen enfeksiyonlar sonucunda şiddetli kasık ağrılarıyla ortaya çıkmaktadır.

Yumurtalık Kistlerine Bağlı Akut Kasık Ağrıları

Yumurtalık kistleri, çoğunlukla iyi huylu olan kistlerin büyük boyutlara ulaşması ve kan dolaşımını bozması sonucu şiddetli akut kasık ağrıları meydana gelebilmektedir.

Sindirim Sistemi Kaynaklı Akut Kasık Ağrıları

Sindirim sistemi kaynaklı akut ağrılar içerisinde en ciddi hayati tehlike oluşturan durum, apandisittir. Bunun yanı sıra, gıda zehirlenmesi, bağırsak iltihabı gibi nedenlerle ortaya çıkan ve ishale eşlik eden akut kasık ağrıları meydana gelebilmektedir.

Böbrek ve İdrar Yolu Kaynaklı Akut Kasık Ağrıları

İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarla kan gelmesi ya da idrar renginin koyulaşması gibi belirtiler, böbrek ve idrar yolu kaynaklı akut kasık ağrılarına işaret etmektedir. Böbrek ve idrar yolu kaynaklı akut kasık ağrılarının en sık gözlemlenen sebeplerini, idrar torbası iltihabı, böbrek enfeksiyonları, böbrek-idrar yolu taşları olarak sıralayabilmekteyiz.

Kronik Kasık Ağrısı

Kronik kasık ağrıları, kısa vadede ciddi hayati riskler oluşturmayan ve 6 aydan uzun süreden beri var olan kasık ağrılarıdır. Kronik kasık ağrısı, kadınların %10’unda mevcut olan bir ağrı türüdür. Jinekolojik kanserlerin hepsinin arka planında, kasık ağrısı bulunmakta ve belirti olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan kronik kasık ağrısı bulunan kişilerin en kısa zamanda doktor kontrolüne başvurması gerekmektedir.

Sebep Olan Jinekolojik Problemler

Endometriyozis Kaynaklı Kronik Kasık Ağrıları

Endometriyozis, rahim iç tabakasının bulunması gerektiği yerden farklı bir yerde olması durumudur.

Rahim iç tabakası, normal ve sağlıklı bir vücut işleyişinde, her ay düzenli kanamayla atılan dokudur. Ancak endometriyozis durumunda, doku karın içinde bir yerde hapsolmakta ve bu sebeple kanama o bölgede gerçekleşmektedir. Karın içinde oluşan kanamanın vücut tarafından yok edilmesi ve bu süreçte oluşan iltihap, kronik kasık ağrısına sebep olmaktadır.

Yapışıklıklardan Kaynaklı Kronik Kasık Ağrıları

Karın üst kısmı ya da pelvik içerisinde, önceden geçirilmiş ameliyatlara bağlı olarak yapışıklıklar oluşabildiği gibi, endometriyozis veya pelvik enfeksiyonlara bağlı olarak da yapışıklıklar meydana gelebilmektedir.

Yapışıklıklar, kronik ağrının laparoskopi yöntemiyle değerlendirilmesiyle saptanmaktadır.

Miyomlar ve Yumurtalık Kistler Kaynaklı Kronik Kasık Ağrıları

Büyük miyomlar ve yumurtalık kistleri, kronik kasık ağrılarının belirtisi olabilmektedir.

Rahim Sarkması Kaynaklı Kronik Kasık Ağrıları

Rahmin ters durması, arkaya dönük olması ya da bazı ender durumlarda kronik kasık ağrıları meydana gelebilmektedir.

Pelvik Konjesyon Kaynaklı Kronik Kasık Ağrıları

Peiviste bulunan organlardan alınan kanın kalbe gitmesini sağlayan toplardamarlarda, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen spazm kanının ilgili bölgede göllenmesi durumunda kronik kasık ağrıları oluşmaktadır.

Pelvik konjesyon, henüz tanısının konulmadığı aşamada, cinsel ilişkide ağrı, adet kanaması düzensizlikleri, halsizlik gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Kesin tanı, genellikle kronik kasık ağrının değerlendirilmesi amacıyla yapılan laparoskopik incelemesiyle gerçekleştirilmektedir. Zor Doğum Sebebiyle Oluşan Kronik Kasık Ağrıları Uzun ve zor gerçekleşen doğum durumlarında, vajina ve dış genital bölgede oluşan yırtıklara bağlı olarak, özellikle adet dönemlerinde şiddetlenen kronik kasık ağrıları meydana gelebilmektedir.

Kasık Ağrısı ve Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kasik-agrisi-ve-tedavisi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir