Corona Hakkında SSS Soruları

Belirtiler görülme sıklığına göre ateş,halsizlik,iştahsızlık,kuru öksürük,kas ağrıları,nefes darlığı,koku alma ve tat duyusunda azalma, baş ağrısıdır.
Covid olduğundan şüphelenilen kişilerde öncelikle burun ve boğaz sürüntüsü alınır. Bu sürüntüden pcr testi çalışılır. Virüs dna’sı araştırılır. Akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi çekilir. Akciğerde tutulumla ilgili değişiklik aranır. Kandan ise antikor bakılarak virüse karşı bağışıklık var mı araştırılır. Bu testlerden herhangi birinde bulgu varsa tanı konur.
Her covid + kişi hastanelik ve yoğun bakımlık olmaz. % 80-85 hafif belirti verir. % 15 şiddetli belirti verir. % 5 yoğun bakım gerektirir.
Kesin ölüm oranı belirlemek zor,çünkü önemli bir miktarı tanı konmadan, bulgu olmadan geçirir. Tanı konan hastalardan oran % 2-3 civarındadır. Bu oran genç nüfusun yoğun olduğu ülkeler içindir. Yaşlı nüfus olan ülkelerde bu oran ise daha fazla olmaktadır.
65 yaş üstü olanlar, hipertansiyon,diabet , kalp hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği,kanser, KOAH ve başka kronik hastalığı olanlardır.
Hafif geçiyorsa iyileşme süresi 2 hafta, şiddetli geçiyorsa ise 3-6 hafta sürer.
Daha önce salgına neden olmuş olan Sars ve Mers de erkekler kadınlardan daha fazla etkilenmiştir. Burada birkaç faktör rol oynamaktadır. Başlıca olan erkeklerde sigara içme oranı kadınlara oranla daha yüksektir. Sigaranın virüsün akciğer hücresini enfekte etmek için gerekli olan ACE 2 adı verilen bir yüzey protein üretmesine neden olduğu tesbit edilmiştir...
Covid 19 tedavisinde etkinliği % 100 olan bir ilaç henüz yok. Ama ilaç ve aşı çalışmaları tüm dünyada devam ediyor. Hastalığın safhasına göre farklı ilaçlar kullanılmaktadır...
Olası veya kesin tanı konmuş Corona hastasıyla korunmaksızın 1 metreden fazla yakın olmak. Hasta kişiyle 15 dakikadan fazla 1 metreden yakın durmak , tokalaşmak( bunlara bakım yapan sağlık çalışanları, toplu taşıma araçları, banka , hastane bekleme salonları)...
Covid 19 dan korunmak için önerilen bir ilaç yoktur. Önleyici ve koruyucu diye son günlerde adını sık duyduğumuz plaquenil in uzun süre kullanımında kalpte ve gözde yan etkiler olmaktadır. Doktor önermeden kullanılmamalıdır.