rahim-agzi-kanseri-asisi

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Rahim Ağzı Kanseri 

Rahim ağzı kanseri, öncelikli olarak rahim ağzında kötü huylu kanser hücrelerinin ortaya çıkması ve ardından kötü huylu kanser hücrelerinin vücuda kontrolsüz şekilde yayılım göstermesidir.

Rahim ağzı kanserine, Human Papilloma Virüsü (HPV) adı verilen virüsün girmesi ve yayılması sebep olmaktadır. HPV virüsü, kişiden kişiye cilt teması yoluyla bulaşma özelliği gösteren bir virüstür. HPV virüsünün 100’den fazla çeşidi vardır. Bu HPV virüsü çeşitlerinden 16 ve 18 kodlu virüsler, rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır.

Kadınlar kadar erkekler de HPV virüsü taşıyıcısıdır. Erkeklerde, kadınlarda oluşturduğu kadar zarar oluşturmasa da cilt kaynaklı ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık olması bakımından tehlike arz etmekte, çeşitli hastalıklara sebep olabilmekte ya da taşıyıcı olarak tehlike oluşturabilmektedir. HPV virüsü, her virüs gibi evrim geçirmiştir ve bu sebeple HPV taşıyıcısı olan herkesin kanser olmama ihtimali bulunmaktadır.

Kadınlarda görülen kanser hastalıkları arasında, meme kanserinden sonra en sık gözlemlenen ikinci kanser türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisinde yakın döneme kadar PAP Smear testi önerilirken, günümüzde artık HPV virüsü aşısı uygulanmaktadır.

HPV Hangi Hastalıklara Sebep Olmaktadır?

HPV virüslerinin yaklaşık olarak 12 tipi, genital siğillere sebep olmaktadır. HPV 6 ve 11 genital siğillerin tanılanan en sık sebebini oluşturmaktadır.

HPV’nin yaklaşık 15 tipi ise, rahim ağzı kanserine sebep olmakta, aynı zamanda, vajinai anüs, penis, vulva ve baş-boyun kanserlerine sebep olmaktadır.

Rahim ağzı kanserlerinin en önemli ve en sık gözlemlenen sebeplerini, HPV 16 ve 18 tip virüsler oluşturmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri (HPV) Aşısı Nedir?

HPV virüsü, cinsel ilişki gerçekleşmese de iç çamaşırı teması ile dahi bulaşabilmektedir. Bu bakımdan rahim ağzı kanseri aşısı, rahim ağzı kanserine ve genital siğillere sebep olan 4 tip HPV virüsüne karşı, önemli oranda koruyucu etkiler oluşturmaktadır.

  • Etkin olarak uygulanan iki HPV aşısı bulunmaktadır. Bunlar, ikili aşı; Cervarix ve dörtlü aşı; Gardasil’dir. Rahim ağzı kanseri açısından her iki aşıda da, HPV 16 ve 18’e karşı antijen bulunmaktadır. Bu iki tip HPV virüsü, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %70-80’inden sorumlu olmaktadır. Dörtlü aşı, HPV 16 ve 18’e karşı koruma sağladığı gibi, genital siğillerin oluşumunun %90’ından sorumlu olan HPV 6 ve 11’e karşı da etkin koruma sağlamaktadır.
  • Rahim ağzı kanseri aşısı, canlı virüs taşımayan bir aşı olmakla beraber, 6 aylık bir süre içerisinde 3 doz olarak uygulanmaktadır. Her iki aşının da 3 doz halinde kol ya da kalça kası içerisine uygulanması gerekmektedir. Dörtlü aşı, ilk dozun uygulanmasının ardından 2. ve 6. aylarda tekrarlanmalıdır.
  • Rahim ağzı kanseri aşısı, rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsleri için geliştirilmiş, koruyucu ve bağışıklık sağlayıcı aşıdır.
  • Rahim ağzı kanseri aşısı, HPV virüslerine karşı yaklaşık %90 oranında koruma sağlamaktadır.
  • Rahim ağzı kanseri aşısı yapıldığı durumlarda da diğer tiplerde kanser gelişmesi ihtimaline karşı, düzenli olarak PAP Smear testi uygulanması gerekmektedir. Cinsel ilişkiye girilmemesi durumunda dahi, kadınların yılda 2 kere PAP Smear testi yapılması önerilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Rahim ağzı kanseri aşısının iki türünün de mümkünse seksüel ilişki öncesi uygulanması gerekmektedir. Bu bakımdan, 11-12 yaş kız ve erkek çocuklarına rahim ağzı kanseri aşısının yapılması gerekmektedir. Ancak seksüel ilişkinin söz konusu olması durumunda, 9-26 yaş aralığındaki kadınlara HPV testi uygulanmaksızın üç doz halinde rahim ağzı aşısı yapılabilmektedir. Özetle rahim ağzı kanseri aşısı, en erken 9 yaştan itibaren, ortalama 12-26 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır.

Cinsel yaşamın başlamasından önce ya da HPV tiplerinden biri ile karşılaşılmadan uygulanması durumunda, rahim ağzı kanseri aşısından daha başarılı sonuçlar sağlanabilmektedir.

Erkeklerde HPV aşısının etkisine dayalı kesin bir kanıtın, yapılan çalışmalar ışığında henüz bulunmadığını söyleyebilmekteyiz. Ancak dolaylı veri ve bulgular ışığında rahim ağzı kanseri aşılarının penis ve anüs kanserlerinde, ayrıca genital siğil gibi patolojiler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kimlere Yapılmamalıdır?

Rahim ağzı aşıları, canlı ya da ölü virüs bulundurmamaktadır. Bu bakımdan, yan etki olarak HPV enfeksiyonu, HPV ilişkili kanser veya ölüme neden olma ihtimalleri yoktur. Ancak aşının uygulandığı yerde, kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi basit etkiler gözlemlenebilmektedir.

Rahim ağzı kanserinin uygulanmaması gereken durumları ve kişileri ise şöyle sıralayabilmekteyiz;

  • Rahim ağzı kanseri aşısı uygulanan ve ciddi alerjik reaksiyon gözlemlenen kişilere aşının bir daha uygulanmaması gerekmektedir.
  • Rahim ağzı kanseri aşısı, hamile kadınlar için önerilmemektedir.
  • Hafif soğuk algınlıklarında rahim ağzı kanseri aşıları uygulanabilmektedir. Orta veya ciddi derece soğuk algınlıklarında ise, aşının uygulanabilmesi için iyileşme beklenmelidir.

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı hakkında bilgi almak isterseniz ilgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir