Kadın Genital Organları
Kadın genital organları iç ve dış olmak üzere ikiy...
Genital siğillerin oluşma nedeni HPV diye adlandırılan human papilloma virüsüdür. Günümüzde HPV‘nin rahim ağzı (servikal) kanser gelişmesinde de en önemli etkenlerden biri olduğu düşünülüyor ve bu yönde çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanseri vakalarının % 99 unda HPV tesbit edilmiştir. Rahim ağzı kanserinin azaltılması için HPV nin tesbiti , yayılmasını önlemek ve tedavisinin önemi ortadadır.
ABD de yapılan bir çalışmada seksüel yönden aktif kadınların ve erkeklerin yaşamları boyunca HPV ile karşılaşma ihtimali % 50 olarak bulunmuştur.
HPV insanda siğil oluşmasına neden olan bir virüstür. HPV genital bölgede siğil oluşturacağı gibi ellerde, ayaklarda ve vücudun başka yerlerinde de siğile neden olabilir.
El ve ayaklarda siğil oluşturan tipleri zararsızdır ve HPV nin 50 den fazla tipi vardır.
Genital bölgede tek tek siğil oluşturabileceği gibi ,siğillerin bir araya gelmesiyle kitle, siğil plağı oluşturabilir. HPV nin 15 tipi kansere neden olabilir. Bunlardan da 16 -18 -45- 31 tipleri kanserde en önemli olanlardır. Siğil yapan ise 6 ve 11 dir.
HPV hücre epitelini(yüzeyi) enfekte ederek hücrelerin çoğalarak siğil formasyonu oluşmasına sebep olur.Siğiller tek veya çoklu gruplar halinde ,yumuşak karnabahar görünümünde vulvada, vajinada, rahim ağzında(serviksde), penisde ve makat etrafında yerleşir. Bazen makat ile vajina arasındaki perine bölgesinde karnabahar görünümlü kitle halinde olabilir. Oral seks yapanlarda bazen ağız içi mukozada lezyonlar görülebilir.
HPV cinsel yolla en hızlı bulaşan virüslerin başında yer alır. HPV enfekte bölgelerin birbirleriyle cilt teması olması veya cinsel ilişkiyle bulaşmış virüsün vücuda girdikten sonra hastalık oluşturma süresi 9-12 aya kadar uzayabilir. Bulaşıcılık en fazla aktif enfeksiyon dönemindedir. Vücuda alınan virüs immün sistem tarafından zaman içinde vücuttan atılır. HPV ile bulaşmış kadında virüs 1 yılda % 70, 2. yılda % 90 ı vücuttan otoimmun sistem tarafından yok edilir. Vücuttan atılma ile virüsün risk tipi arasında ilişki vardır. Yüksek rikli tipler yani 16 ve 18 tipinin vücuttan atılması daha uzun sürebilir. % 10 hastada virüs vücuttan atılamaz ve bu vakalarda rahim ağzı kanser gelişme süreci 15-20 yılı bulabilir. Bu nedenle her sene smear testi yapılması önemlidir.
Günümüzde HPV nin kanser yapan tiplerini belirlemek mümkündür.
HPV'nin bulaşılıcılığı çok yüksek olduğu için prezervatif kullanımı bile korumayabilir. Birden fazla cinsel eşlilikden kaçınma önerilir. Ayrıca korunmak için son yıllarda HPV aşısı gündeme gelmiştir. 2007 yılından beri aşı Türkiye’de kullanıma girmiştir. HPV aşısı genital siğillerin % 90 nına karşı korur. Aşı 6, 11, 16, 18 e karşı geliştirilmiştir.
HPV'nin kansere dönüşümünü kolaylaştıran etkenler 18 yaşdan önce cinsellik, çok eşli cinsellik, sigara kullanımı, kötü beslenme, HİV gibi immün sistemin baskılandığı durumlar, diğer cinsel bulaşıcı hastalıkların varlığı (klamidya,herpes simpleks virüsü) çok sayıda doğum( 3 ten fazla) ve hijyen bozukluğudur.
Aşılama gebelerde uygulanmaz. Aşılama genelde cinsel yaşama başlamadan önerir. Fakat cinsel yaşamı başlamış olanlarda yaptırabilir. Aşı 3 doz yapılır. Aşı yapıldı diye smear tarama prgramları iptal edilmez, devam edilir. Virüs müspet ise kanserden korunmak için düzenli pap smear yapılmalı ,rahim ağzı yarası mevcutsa kryoterapi (dondurma tedavisi) veya yakma (koterizasyon ) tedavisi ile rahim ağzı yarası yok edilmelidir
Kadın Genital Organları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kadin-genital-organlari