HPV-Hastalığı-Nedir?

HPV (Human Papilloma Virüsü) Nedir?

HPV Hastalığı Nedir?

Son yıllarda HPV (Human Papilloma Virüsü) hızla yayılmakta ve güncelliğini korumaktadır.HPV ye bulaşmış olan kadınlarda yıllarca bulgu olmayabilir ve virüsü şikayet olmadan taşırlar.Fakat son yıllarda yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanser öncesi yaralar ve kanserle HPV'nin bağlantılı olduğu kesinleşmiştir. Bu nedenle rahim ağzından HPV araştırılması tarama testleri arasına girmiştir.

HPV Hastalığı Kaç Tipten Oluşur?

HPV'lerin dna yapılarına göre 200 civarında tipi vardır . Bu virüsler düşük riskli, olası yüksek riskli ve yüksek riskli olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Yüksek riskli grup rahim ağzı kanserine neden olabilecek gruptur.

Yapılan bazı çalışmalarda rahim ağzı yarası bulunan kadınlarda, HPV dna bulunma oranı %20 iken rahim ağzı yarası olmayan kadınlarda bu oran %12 civarında bulunmuştur. HPV pozitif olan kadınlarda smear testinde % 17 oranında hücrede anormal hücre yapısı, ASCUS, LSIL, HSIL ve kanser tespit edilmiştir.

HPV negatif olanlarda ise bozulmuş hücre ve rahim ağzı kanseri hücresi %2 oranında görülmüştür.

Rahim ağzı yarası olan kadınlarda HPV müsbetliği , rahim ağzı sağlıklı , yara olmayan kadınlara göre daha yüksektir. Bundan dolayı rahim ağzı erezyonu olan kadınlarda smear testi yanında HPV dna taraması yapılması ödem kazanmıştır.

Rahim ağzı yarası hiç bir şikayete sebep olmayacağı gibi , devamlı olan akıntı, tedaviye cevap vermeyen akıntı, adet dışı ara kanama, ilişki sonrası oluşan hafif kanamalar şeklinde şikayet yapabilir.Hiç şikayet olmayan kadınlarda rutin jinekolojik kontrol sırasında doktor tarafından tesbit edilir. Rahim ağzı yarası varsa mutlaka pap- smear testi yapılmalı.Son yıllarda bu testle birlikte , hpv dna tesbit testide rutin testler arasına girmiştir.Eğer hpv dna varlığı tespit edilmişse mutlaka dna tipleme yapılıp sonuca göre hasta nın takip programı yapılmalı.

Pap smer testinde iltihabi hücre dışında herhangi bir bulgu yoksa yara cryoterapi ve koterizasyon ile tedavi edilmeli.Rahim ağzı yarası ve akıntı bazı kadınlar tarafından çok önemsenmese de ilerleyen yaşlarda hücrelerde değişim olmaya , kanser ön hücreleri oluşmaya başlayabilir. Pap smearde , ASCUS veya LSIL gibi sonuçlar olursa Kolposkopi̇k biyopsi yapılıp , sonuca göre takip yapılmalı.

Rahim ağzı yarası hiç doğurmamış , cinsel aktif genç kadınlarda olabileceği gibi , bakirelerde de olabilmektedir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahim-agzi-yarasi-tedavisi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir