Acil Durum Yaratan Yumurtalık Hastalıkları
Overlerde (yumurtalıklar) acil durum yaratan durum...
Rahim alma, rahmin karından veya vajinal yolla cerrahi operasyonla alınmasıdır. Tıpta abdominal histerektomi veya vajinal histerektomi olarak isimlendirilir. Ameliyatın vajinal mi, yoksa karından mı yapılacağına ameliyata neden olan sebebe göre karar verilir.
Rahim alınmasına neden olan hastalıkların başında uterus myomları gelir. Myom rahimin en sık görülen iyi huylu tümörleridir. Her myomu olan kadını rahimi alınmaz. Myomun büyüklüğü, yerleştiği yer , kanama yapıp yapmadığı , hastanın yaşı ameliyata karar verirken göz önünde bulundurulan kriterlerdir.
Bir diğer neden Endometriozis dir. Rahim duvarlarındaki endometriozis şiddetli sancılı adet ve aşırı adet kanamalarına neden olarak rahimin alınmasına sebep olabilir.
Rahimin karından yaklaşık 10 cm kadar kesi yapılarak alınması işlemidir. Açık veya kapalı ameliyatın hangi hasta için uygun olduğuna doktor karar verecektir.
Açık ameliyattan sonra hastanede kalış süresi , yara iyileşmesi, doku hasarı ,enfeksiyon riski kapalı ameliyat veya vajinal histerektomiye göre daha fazladır. Rahim alınması operasyonunda rahimle birlikte yumurtalık ve tüplerde ameliyat nedenine bağlı olarak ve hastanın yaşıda göz önüne alınarak alınır. Bazen rahimin vajina içindeki servikal bölüm kısmı alınmayabilir. Bu operasyona subtotal histerektomi denir.Sadece rahim alınır, yumurtalık bırakılırsa hasta artık adet olmaz, ama yumurtalık hormonal faaliyeti devam eder, hasta adet görmediği halde menopoz tablosu oluşmaz.
Kapalı ameliyat laporoskopik yolla 1 cm kadar kesiden özel aletlerle girilerek rahimin alınmasıdır. Her vakaya kapalı rahim ameliyatı yapılamaz. Uygun olan vakalarda kapalı ameliyat sonrası hastanede kalış süresi genellikle 1 gündür ve enfeksiyon riski çok azdır. Kesi yapılan doku miktarı az olduğu için hissedilen ağrı açık operasyona göre daha azdır.
Rahim alma ameliyatı jinekolojinin önemli ve büyük ameliyatlarındandır. Ameliyat mutlaka genel veya spinal, epidural anestezi altında yapılacağından ameliyat gününden önce bazı hazırlıkların yapılmadı gerekir. Hastaya yapılan kan ve idrar tahlilleri, kalp grafisi ve akciğer grafisinden sonra anesteziye engel bir durum olup olmadığı anestezi uzmanı tarafından hasta muayene edilerek değerlendirilir. Ameliyatın kapalı, açık, vajinal olup olmayacağına jinekolog karar verir. Ameliyat süresi vakaya göre değişmekle birlikte ortalama 1-1.5 saat kadardır. Ameliyattan sonraki dönemde hastanede kalış süresi herşey yolunda ise kapalıda 1 gün, açık operasyonda 3-4 gündür. Kapalıda işe dönüş düreci hastaya göre değişir. Ortalama 2-3 haftadır.
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir. Ertesi gün hafif sulu gıdalarla beslenme başlar. Açık ameliyatlarda bu süreç daha uzun olabilir. Barsak hareketlerini dinlemek ve ilk gaz çıkışından sonra beslenme sulu gıdalar ağırlıklı olarak başlar. Barsak hareketleri ve hastanın genel durumu göz önüne alınarak diyet ayarlanır. Ameliyat sonrası enfeksiyondan korunmak için antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı 1 hafta olmalıdır. İlk duş 1-2 gün sonra olabilir. Ameliyat yerleri suya dayanıklı pansuman malzemesi ile kapatılmış olmalı.
Ameliyattan sonra 1,5 ay cinsel ilişki olmamalı. Rahim alınması cinsel yaşamı etkileyen bir ameliyat değildir. Çünkü vajina alınmaz. Ama bir süreliğine cinsellik olmamalı. 1.5 ay duş şeklinde banyo yapılmalı. Havuz ve küvete girilmemeli. Ameliyattan 7 ve 40 gün sonra doktor başka şekilde önermediyse kontrole gitmek uygundur.
Rahim ameliyatı fiyatını etkileyen bazı durumlar vardır. Bunlar ameliyat şekli ve ameliyatın yapılacağı hastanenin fiyat politikasıdır. Laporaskopik ameliyat , açık ameliyata göre biraz daha pahalı olabilir. Vajinal operasyon hasta açısından çok daha konforludur , fakat her vakaya yapılmaz. Burada tecrübeli cerrah olması çok önemlidir. Özellikle rahimin prolapsusunda ( rahimin vajinadan dışarıya çıkması) yapılır. Diğer yöntemlere göre daha pahalıdır.