HPV (Human Papilloma Virüsü) Nedir?
HPV hastalığı cilt ve mukozal yüzeylerde enfeksiyo...
Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen, pek çok sağlık sorununun oluşumuna zemin hazırlayan bir hormonal bozukluktur.
Polikistik over, temel olarak yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kist oluşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Özellikle adet düzensizliğiyle kendini belli eden polikistik over sendromu, kilo artışı, vücut genelinde tüylenme ve sivilce oluşumu ile vücutta bir soruna işaret etmektedir.
Yumurtalıklarda meydana gelen kistler sebebiyle, yumurtlama düzeni bozulmakta, kadınlarda çocuk sahibi olamama durumu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yumurtalıkta oluşan kistler, tüylenme ve sivilce oluşumuna neden olarak dış görünüşü olumsuz etkileyerek, psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir.
Polikistik over, kadınlarda yumurtlama bozukluğuna sebep olarak kısırlığa zemin hazırlamaktadır. Tedavi edilmeyen polikistik over hastalıkları ilerleyerek, kişide hipertansiyon başta olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarını da beraberinde getirebilmektedir. Uzun süre tedavi edilemeyen polikistik over sendromu sebebiyle; metabolik sendrom, kısırlık, depresyon, anksiyete bozuklukları, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi pek çok önemli sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Her 5 kadından birinde görülebilen polikistik over sendromu, yaygın bir yumurtlama problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda, kadınların her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.
Polikistik over sendromu, genellikle başlangıç döneminde ve ilk evrelerde belirti vermemekte, ancak ilerleyen süreçlerde belli başlı semptomlar ile kendini göstermektedir. Bu semptomlar, kişiye bağlı olarak değişim gösterse de temel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir;
Polikistik over sendromu, özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda, ilk adetten birkaç döngü sonrasında adet görülememesi, aşırı kıllanma ve sivilcelenme şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Polikistik over sendromu, genellikle ergenlik yaşlarında görülse de daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Polikistik over sendromunun sebepleri hakkında kesin veriler söz konusu olmasa da, temel olarak genetik ve çevresel faktörlerin etkileri sonucu ortaya çıktığını söyleyebilmekteyiz. Bu bakımdan polikistik over sendromu nedenlerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Polikistik over sendromu hastalığının yumurtlamaya olumsuz etkisinin temelinde, bozulmuş hormon seviyelerinden dolayı olması gerektiği şekilde gelişmeyen yumurtaların, yumurtalık çeperlerinde birikmesi ve kistleşmesi bulunmaktadır.
Normale göre daha geç ya da erken adet olma, adet olamama, tüylenme, yoğun saç dökülmesi, tüylenme, sesin kalınlaşması gibi durumların gözlemlenmesi durumunda; pelvik veya vajinal ultrasonografi uygulanarak, rahim ve yumurtalıklar detaylı şekilde incelenebilmektedir. Adetin 3.gününde kan testi yapılarak, vücuttaki hormon düzeyleri ölçülmekte ve hastalığın tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Polikistik over sendromu hastalığı söz konusu olan kişilerde, yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormonu seviyeleri normalin dışında, östrojen hormonu düzeyi düşük ve erkeklik hormonu düzeyi yüksek olarak gözlemlenmektedir.
Polikistik over sendromu hastalığının tanısı ve takibinde ultrasonografi büyük önem taşımaktadır.
Polikistik over sendromu tedavisi, alanında uzman doktorlar tarafından kişiye özgü şekilde planlanmaktadır. Tedavi sürecinde hastalığın kendisiyle mücadelenin yanı sıra, hastalığın sebep olduğu ikincil sağlık problemlerine yönelik farklı tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.
Polikistik over sendromu hastalığının tedavisi, hastada gelişen komplikasyonlara, hastalığın evresine, hastalıkla birlikte ortaya çıkan ikincil sağlık sorunlarına bağlı olarak ve hastanın genel yapısına uygun şekilde, kişiye özel şekilde planlanarak gerçekleştirilmektedir.
Yumurtalık Hastalıkları Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/yumurtalik-hastaliklari-nelerdir