Kürtaj Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Rahmin içindeki bir dokunun alınması kürtaj olarak...
Hamile kalmak ve bebek sahibi olmak, kadınların en çok hayalini kurduğu bir olaydır. Fakat kimi zaman bu bir hayalin dışında, tam tersine istenmeyen bir duruma dönüşebilir. İstenmeyen gebelikler ve ya plansız bir şekilde hamile kalmak kadınları oldukça zor bir duruma düşürebilir. Her kadın gebe kaldığında, rahmindeki yavruya kavuşmak için gün sayar. Fakat bazen rahme düşen cenin anne adayı için hiç istenmeyebilir. İşte böyle zor durumlarda kadınlar kürtaj işlemine başvurmaktadır. Kürtaj, rahim içinde bulunan ceninin cerrahi müdahale yardımıyla alınması işlemidir. Bunun yanı sıra yalnızca cenin için değil, rahim duvarından örnek alınması gereken zamanlarda da kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Kürtaj işlemi, kadınları psikolojik olarak olumsuz yönde etkilese de gerektiği takdirde yapılması gereken bir işlemdir. Her kadın kürtaj sonrası gebelik hakkında birtakım endişeler taşır. Kürtaj sonrasında tekrar gebe kalınır mı soruları, en çok merak edilen sorular arasında yer alır.
Halk arasında her ne kadar kürtaj yaptıran kadınların, tekrar hamile kalması zor olur gibi kulaktan dolam bilgiler dolaşıyor olsa da, alanında uzman doktorlar kürtajdan 1-2 ay sonra hamile kalınabileceğini doğrulamaktadır. Kürtaj işleminden sonra, rahim kendini kısa süre içerisinde toparlayacaktır. Yumurtlama dönemi de kürtaj işleminden sonra hemen başlayarak, adet düzeni tekrar oluşacaktır. Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Kürtaj yalnızca istenmeyen gebeliklerde değil, isteyerek hamile kalan fakat bebeğini çeşitli nedenlerden dolayı düşüren kadınlara da uygulanan bir yöntemdir. Dolayısıyla çok istediği bebeğini kaybeden annelerde, kürtaj işlemi travmalara bile neden olabilmektedir. Bu yüzden kürtaj operasyonu geçiren kadınların, yaşadığı bu olumsuz durumu atlatabilmeleri için psikolojik yardım almaları oldukça doğru bir adım olacaktır. Kürtaj sonrasında yeniden bebek sahibi olmak isteyen kadınlar, bu duruma hem fiziki açıdan hem de psikolojik açıdan tamamen hazır olmaları gerekmektedir. Bu yüzden kürtaj sonrasında kadınların doktor kontrollerine düzenli bir şekilde gitmeleri gerekir.
Kürtaj operasyonu tam teşekküllü yetkili klinik ve alanında uzman doktorlar tarafından yapıldığında, kürtaj başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Dolayısıyla kürtajdan yaklaşık 3 ay sonra, her şey yolunda gidiyorsa tekrar hamile kalmanın doktorlar tarafından bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat kürtajdan hemen sonra, ilk 15 gün içinde ilişki sırasında korunmak oldukça önemlidir. 15 günden sonra ilişkide korunmaya gerek vardır. Yumurtlama dönemi de, kürtaj işleminden yaklaşık 20 gün sonra tekrar başlayacaktır. Bu yüzden yeniden gebe kalınma ihtimali de yüksek olacaktır.
Kadınlarda kürtaj sonrası düzenli bir adet dönemi yaklaşık 45 günde yoluna girer. Bu yüzden şayet kürtajdan 45 gün sonra adet olunmuyorsa gebelik ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun haricinde kürtaj sonrasında, bazı kadınlarda kanamalar görülmektedir ve bu oldukça normaldir. Fakat kanama oldukça yoğun ve parça parça geliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kadınların kürtaj sonrasında endişe ettiği tek konu, işlemden hemen sonra hamile kalmanın bir riskinin olup olmayacağıdır. Doktorların bu konudaki görüşü oldukça açıktır. Genel olarak kürtajdan 3 ay sonra gebe kalınması hem kadının genel sağlığı hem de psikolojik sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Fakat yine de kürtajdan yaklaşık 45 gün sonra, adet olmayan ve gebe kalan kadınların herhangi bir riski olmayacaktır. Şayet kürtaj işlemi alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmiş ise, gebelikte de herhangi bir sorun olması beklenmez.
Sağlıklı her kadın, kürtaj işleminden 20 gün sonra yumurtlama dönemine girer ve sonucunda tekrar adet olmaya başlar. İşlemden yaklaşık 3 ay sonra gebe kalınması, doktorlar tarafından uygun görülür. Bu süre geçildikten sonra şayet bir gebelik isteniyorsa, korumasız olarak cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilirler. 35 yaşından küçük kadınların, hamile kalmaları için 1 yıl düzenli ve korumasız şekilde cinsel ilişkiye girerek hamile kalmaları beklenir. Sağlıklı her kadın, her adet döngüsünde %25 oranda gebe kalabilmektedir. Fakat 35 yaşından büyük kadınlar, düzenli ve korumasız bir şekilde 6 ay boyunca cinsel ilişkiye girmelidir. Bu 6 ay içerisinde gebe kalma durumu gerçekleşmez ise, mutlaka bir doktora başvurulmalı ve sorunun nedeni araştırılmalıdır.
Elbette her kadın, kürtaj sonrasında psikolojik açıdan kendini kötü hissedecek ve bunu atlatabilmek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Fakat bazı kadınlarda bu süreç oldukça uzar. Kürtajın tekrar gebe kalmasını engelleyeceğini düşünmek ya da hamile kalamama korkusu yaşamak gebe kalmayı da zorlaştıracaktır. Beyinde bulunan hipofiz bezinde üreme ve stres hormonları çok yakındır. Şayet yaşanan stres fazlaysa, bu durumdan doğal olarak üreme hormonları etkilenecektir. Dolayısıyla yumurtlama döneminde de aksaklık yaşanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla kürtaj sonrasında, psikolojik açıdan sağlıklı olabilmek ileride gebe kalmak için de oldukça önemlidir.
Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020