Vajinal Akıntı
Kadınların jinekoloğa başvurmaları için farklı seb...
Bir diğer ismi Hymen olan kızlık zarı, vajinanın giriş bölümünde yer alan bir yapıdır. Mukozal özellikte olan bu yapı genellikle regl döneminde kanamanın vücut dışına çıkışının görüldüğü bölüm olarak bilinir. Vücuttaki görevine bakıldığında fizyolojik olarak ya da anatomik anlamıyla bir işlevi olmadığı görülmektedir. Ancak birçok kültürde kadınların bekaretini simgeleyen bir anlamı olduğu için önemli bir görevi varmış gibi düşünülür. Bu hatalı düşünce birçok kadının hayatını karartmakta ya da ömür boyu akıllarına kazınacak olaylar yaşanmasına neden olmaktadır.
Kızlık zarı hakkında doğru bilgiler edinilirse yaşanan bu olumsuz olayların bir nebzede olsa önüne geçilmiş olur. Her kişinin vücut bölümünde fiziksel olarak farklılıklar olduğu gibi, kızlık zarında da yapısal anlamda farklılıklar mevcuttur. Kızlık zarındaki yapısal farklılıklar nelerdir ve nasıl isimlendirilir gelin birlikte inceleyelim.
Kızlık zarı çeşitlere ayrılırken şekillerine göre, mukavemetlerine göre ve karakterlerine göre isimler almaktadırlar. Kızlık zarında mevcut olan farklılar tıpta anormal kabul edilmez. Sadece deliksiz kızlık zarı olarak bilinen türün cerrahi bir müdahale ile açılması zorunluluğu bulunur. Bunun nedeni de regl dönemine gelen kadınlarda vücut sisteminin düzgün şekilde çalışmasının sağlanmasıdır.
En fazla karşılaşılan kızlık zarı türü olduğu bilinmektedir. Vajina girişinde yer alan ve şekli düzgün bir halka görünümünde olan bu kızlık zarı türü annüler kızlık zarı olarak da bilinmektedir. İlk ilişkiye girildiği anda çiftler birbirine doğru bir şekilde yaklaşırsa, kadın tarafından acı hissedilme ihtimali düşük olmaktadır. Sorunsuz cinsel ilişkilerde genellikle bu tür kızlık zarı olduğu görülmektedir.
Kızlık zarının bu türünde halka şeklinde olan zarın orta kısmında ara şeklinde ince bir perde dokusu bulunmaktadır. Vajinal akıntıların çıkışına bir engel teşkil etmese de cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissedilmesine neden olduğu için zorluk çıkarır. Çoğu vajinismus vakasında bu tür kızlık zarı ile karşılaşıldığı bilinmektedir eğer sorunsuz bir cinsel ilişki isteniyorsa ufak bir müdahale ile kızlık zarı arasında bulunan bölüm çıkarılır ve vajina girişi genişletilmiş olur.
İlk iki türde bahsedilen özelliklerin birleşimi gibi görünen bu kızlık zarı çeşidinde, zarın normal yapısının halka şeklinde olduğu ve ara bölge çıkıntısı çeklinde bir parçanın uzandığı ancak tam birleşme sağlamadığı için vajina girişini zorlaştırmadığı görülmektedir. Yapısı bakımından bir müdahale gerektirmemektedir. Bu kızlık zarı türünün jinekolojik muayeneler sırasında tesadüfen karşılaşıldığı görülür.
Cinsel ilişkide problem yaşanmasına neden olan kızlık zarı türlerinden birisi de yarımay şeklindeki zar yapısıdır. Vajina girişinin neredeyse yarısını kapatmış şekilde olan bu kızlık zarı çeşidine müdahale edilmezse vajinismus nedeni olabilir. Yapılan müdahalelerle kızlık zarının yarım ay şeklindeki parçası çıkarılabilir ya da bu bölüme çentik atılması yoluyla vajina girişi genişletilebilir. Yapılan kızlık zarı çıkarma operasyonlarına Hymenektomy ismi verilirken, vajina girişi genişletme operasyonlarına Himenotomy ismi verildiği görülmektedir.
Oldukça az karşılaşılan bu kızlık zarı türünde cinsel birleşme neredeyse imkansız gibi görünmektedir. Vajina girişinde yer alan kızlık zarı üzerinde birçok küçük deliğin olduğu bir elek şeklindedir. Cinsel ilişki sırasında vajinaya girişine rahat bir şekilde girilmesine izin vermediğinden, ağrı ve acı hissedilmesine sebep olmaktadır. Nadir görülse de vajinismus vakalarında karşılaşıldığı söylenebilir.
Yine az karşılaşılan kızlık zarı türlerinden biridir. Yapı olarak halka şeklindeki kızlık zarını andırıyor olsa da zar kenarlarının tırtıklı oluşuyla bu türden ayrılır.
Fimbria kadınlarda bulunan fallop tüplerinin son kısmında bulunan bölüme verilen isimdir. Bu kızlık zarının ismi fimbria tüplerinin şekline benzediği için bu şekilde verilmiştir. Yine az görülen kızlık zarı çeşitleri arasında bulunur.
Çok az rastlanılan bu kızlık zarında vajina girişi neredeyse kapalı gibi görünür, ancak tam ortada yukarıdan aşağıya doğru inen bir açıklık vardır. Cinsel ilişki sırasında problem yaşandığı görülürse bu zar türü içinde zar çıkarma operasyonu yapılması gerekecektir.
Deliksiz kızlık zarı bu türler arasında en çok problem yaşatan türdür. Vajina girişi tamamen kapalı olduğu için regl dönemine gelen genç kızların bu dönemi yaşayamadıkları ve bu sebeple de ciddi ağrı ve sancı çektikleri görülür. Tıp dilinde imperfore hymen olarak isim alan bu zar çeşidine kesinlikle müdahale edilmelidir.
Vajina girişi geçişe izin verecek şekilde açılmazsa, endometriosis ve benzeri kalıcı sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Şişli Kızlık Zarı Dikimi hakkında bilgi almak için ilgili linke tıklayabilirsiniz.