Gebelikte Down Sendromu Tarama Testleri
Down sendromu yirmi birinci kromozomda görülen boz...
Gebelik öncesi var olan kalp hastalıkları, gebelik ve doğumdan sonraki süreçde oluşan kalp hastalıkları, aritmileri de kapsayan kardiyovasküler bozukluklar tüm gebeliklerin %1 inde görülmektedir.
Gebelik süresince kardiyovasküler sistemde büyük değişiklikler olur. Gebeliğin 32.haftasına gelindiğinde tüm kan hacmi % 50 artar. Kalpten pompalanan kan hacmide %30 - 50 yükselir. Yani normal gebelikde kalbe ekstra bir yük binmektedir. Onun için daha önceden kalp hastalığı olan kadınların bu artmış olan yüke uyumu zor olabilir. Bu da anne ve bebek için tehlike oluşturur. Önceden kalp hastalığı olduğu bilinmeyen gebelerde uyarıcı işaretler vardır.
Bunlar özetle;
Bu tür şikayeti olan gebeler ciddi kardiyovasküler testlerden geçirilmeli. Kardiyolog ve kadın-doğum uzmanı gebe takibini beraber yapmalı. Önceden tanısı konmuş bir kalp hastalığı varsa gebe kalmadan önce kalp hastalıkları uzmanına danışarak bilgi almalı, gebe kalınırsa herhangi bir sıkıntı olup olmayacağı öğrenilmeli. İzin verilen zamanda gebe kalmalı. Önceden var olan kalp hastalığı normal durumda kalp yetersizliğine sebep olmazken, kişi hamile kaldığında kalp yetersizliğine yol açabilir.
Kalp yetersizliği en çok kalbe binen yükün en çok arttığı ikinci gebelik döneminde ve sonrası dönemde görülür. Kansızlık, enfeksiyonlar ve ateş de kalbin yükünü artırdığından bu gibi durumlar da ayrıca tedavi edilmeli.