Gebelikte 10. Hafta

Gebelikte 10. Haftada Fetüste Olan Değişimler

Down testi taramasında NT(Ense kalınlığı),CRL(baş-popo mesafesi) ölçülür. Fetüsün burun kemiği varlığı araştırılır. Bu ölçümlere dayalı kan testi yapılır. Kanda betahcg ve PAP-A bakılır. Kan değerleri ve ölçülen değerler kullanılarak bebeğin Down sendromu olma risk oranı tespit edilir. Analiz sonucu yüksek riskli çıkarsa anneye daha ileri testler, bu haftalarda CVS(chorıon villus sample) yapılması gerektiğini anlatmalı. Bu testlerle en doğru sonuç alınacağı anlatılmalı. Gebeliğin annede oluşturduğu iştahsızlık,bulantı azalmaya başlar.Bebeğin kemik oluşumu başladığı için kalsıyum ihtiyacı artar. Bu nedenle anne beslenmesinde süt ,yoğurt ve peyniri ihmal etmemeli. Rahim artık büyümüş leğen kemiği seviyesine ulaşmıştır. Ama dıştan bakıldığında rahim anlaşılmaz.

Gebelikte 10. Haftada Annede Olan Değişimler

10.haftada rahim halen leğen kemiği içindedir. Dıştan gözlemlenemez. Anne eliyle karından hissedemez. Bu haftalardan sonra rahimin damarlara bası yapmasıyla karın içi basınç artar. Bu nedenle özellikle ayakta çalışan kadınlarda varis ihtimali artar. Varis sadece bacaklarda değil, karın içi organlarda ve dış genital bölgede de olabilir.

Bu haftaya kadar rutin biyokimya testleri yapılmış olmalı.11 haftadan itibaren de down testleri yapılmaya başlanabilir. Eğer gebeliğin sonlandırılması istemiyorsa ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. Bu haftadan sonra kemik yapı oluşacağı için sonlandırma riskli olmaya başlar. Gebelik bulantı, kusmaları büyük oranda azalmıştır. İştah artışı başlar. Doğumu zora sokacak kilo artışından kaçınmalı dengeli beslenmeye özen gösterilmeli.

 

Eğer ki; Hafta hafta gebelik hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız ilgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/hafta-hafta-gebelik-takibi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir