Gebelikte 11. Haftada Fetüsteki Değişimler
Embriyo 6 santimetreye ulaşmıştır. Ağırlığı 27 gra...
Gebeliğin 33. haftasında bebek 2 kg a ulaşmıştır. Bebeğin kilosu hızla artar. Artış günde 15-20 gram kadardır.Doğumda ideal kilo olan 3200 gr.a ulaşmayı hedefler.Boyu yaklaşık 43cm kadardır. Amnıon sıvısı en yüksek miktara ulaşmıştır. Amnion sıvısı bebeği duş ortamdan gelecek travmalara karşı korur. Muayene sıralar mutlaka sıvı miktarı ölçülmeli. Sıvı azalması bebeğin kordonuna bası yaratabilir , bu da bebeğin anne karnında kaybına sebep olabilir. Sıvı miktarında azalma tesbit edilmişse doğum erkene çekilebilir. Ayrıca bu haftalarda diğer önemli bir konu placentanın yaşlanıp yaşlanmadığıdır. Placentada yoğun kireçlenme varsa bebeğin beslenmesi bozulabileceğinden doğum erken başlatılabilir. Bebeğin akciğeri artık iyi duruma ulaşmıştır. Işığı daha güzel algılamakta, gözlerini rahatlıkla açıp kapatmaktadır.Uyurken gözlerini kapatmaktadır. Sese tepkisi güçlüdür.Kafa kemikleri tam kaynamamıştır.Aralarda boşluklar vardır.Bunun amacı doğum sırasında doğum kanalında ilerlemek için kıkırdağımsı yapıdaki kafa kemiklerinin birbiri üstüne kayarak doğum kanalından rahat geçiş sağlanmasıdır.Kafa kemiklerinin tam sertleşmesi ve aradaki bıngıldak diye tariflenen boşlukların kapanması doğumdan sonra 1yıl içinde olur. Çünkü bu süreç içinde beyin gelişimi devam eder.
Bebeğinizinde bunlar olurken sizde de artan kilonuza bağlı değişiklikler vardır. Ayaklarda ,elde, yüzde ödem, su toplanması olabilir. Bu nedenle bu haftalarda annenin kilo alımı, tansiyon ölçümü ve idrarda protein miktarı ölçümü önemlidir.Tansiyon yüksek,idrarda protein ve bacaklarda ödem varsa anne preeklampsi yönünden( gebelik zehirlenmesi) takip edilmeli. Bu haftalardan itibaren bebeğin başının annenin mesanesine basısı nedeniyle annede sık sık idrara çıkma yakınması başlar. Midede ekşime, yanma hazımsızlık olabilir.Bu nedenle beslenmede gastrit yapan gıdalardan uzak durmalı.
Vajinal akıntıda artış olabilir.Akıntıda kötü koku,kaşıntı yakınması yoksa sorun olmaz. Aksi durum varsa tedavi edilmeli.Tedavi edilmezse normal doğum sırasında bebek vajinada ilerlerken bu bakteri ve mantara maruz kalır.Annede aşırı akıntı bazen su gelmesiyle karışabilir. Anne su geldiğini zannedebilir.Ancak doktor muayene ve turnusol kağıdı testiyle bu ayrımı yapar.Vajinadaki ve idrar yollarındaki enfeksiyonlar erken doğuma ve su kesesinin erken açılmasına neden olarak erken doğumu tetikler.
Cinsellik karna bası olmadan herşey normal gidiyorsa olabilir.Spor olarak yürüyüş ve yüzme önerilir.Yoga ve gebelik platesi olabilir.
Gebeliğin bu haftasında bebeğiniz ortalama 2100-2150 gram civarındadır. Eğer üçüz gebeliğiniz varsa bu haftada doğum planlaması yapılır.Ama ikiz gebelik var ise sıkı takiple doğum daha sonraki haftalarda planlanır. Seyahat bu haftalardan sonra artık yapılmamalı. Anne adayı araç kullanıyorsa artık kullanmamalı. Cinsel ilişki artık olmamalı. Erken doğum ve enfeksiyona yol açabilir.
Bu haftada bebekte akciğer gelişimi devam etmektedir. Dış ortamda rahat nefes almaya hazırlanmaktadır. Bağışıklık sistemi gelişmekte, tırnakları uzamaktadır. Doğum pozisyonunun baş mı, makat mı olacağı artık belli olmuştur. Bebek baş aşağı pozisyonda ise normal doğum ihtimali yüksektir. Yinede doğumun nasıl olacağı doğum eylemini başlamasıyla ,oluşacak duruma göre belirlenir.
Annede bu hafta ve sonrasında en sık görülen sorun yorgunluk, hareketlerinin yavaşlaması, el ve ayaklarda oluşacak şişliklerdir. Şişliklere tansiyon yükselmesi eşlik ederse annenin sıkı takip edilerek tansiyon düşürülmeli.Anne adayı bu haftalardan sonra istirahat süresini artırmalı.İstirahat sırasında ayaklarını kalp seviyesinde tutarak oluşabilecek şişlikleri önlemeli.
Gebeliğin 35. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 46 cm, kilosu ortalama 2500 gr dır.Bebeğin kilosu arttıkça hareket edeceği alan azalmakta ve bebeğin bacak ve kol hareketlerini anne daha sert hissetmektedir. Tüm organ gelişimleri tamamlanmak üzeredir.Kafa kemikleri halen kıkırdak yumuşaklığındadır.Kafa kemiklerinin sertleşmesi doğumdan sonra 1 yaş civarında tamamlanır.Bu haftada yine e önemli bir konu amnion sıvı miktarıdır.Sıvı miktarının normalden az olması doğumun öne çekilmesini gerektirir.Çünkü sıvı azlığı kordona basıyı artırır. Ayrıca placentanın yaşı , kireçlenme oluşumu doğumun zamanını belirleyen bir faktördür. Kireçlenmenin yoğun oluşu placentadan bebeğe besin geçişinin bozulduğunu gösterir ki ,bu da bebeğin anne karnında ölümüne neden olabilir.
Annede bebeğin başının mesaneye basısı nedeniyle sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi durumlar olur. Bebeğin hareketi ve tekmelerini anne ağrılı olarak hissedebilir. Annede mide, hazım sistemi sorunları, baş ağrıları olabilir. Baş ağrısı olan gebe sıkı takip edilmeli.
Gebeliğin 36. haftasında bebeğiniz 2600/2700 gram ağırlığında, boyu yaklaşık 48 cm dir.Bu ölçümler yaklaşık değerlerdir.Bebeğiniz aynı ölçülerde değilse telaşa gerek yoktur.Bebeklerin büyük çoğunluğu doğum pozisyonunu almıştır.Gebelerin % 90 ında baş bebek baş aşağı pozisyondadır. Bu haftadan itibaren doğum kanalına doğru yerleşmeye başlamıştır. Başın doğum kanalına doğru inmesiyle rahimin mide ve kaburgalara yaptığı bası azalır ve anne mide bölgesinde rahatlama hisseder. Bebeğin baş kemikleri halen yumuşaktır ve kıkırdağımsı yapının devam amacı doğum kanalına rahat uyum sağlama ve geçiş kolaylığıdır. Amnion sıvısını içmeye ve idrarını yapmaya devam etmektedir. Annede bu haftadan sonra bebeğin başının aşağı inmeye başlamasıyla sık idrara çıkma başlar. Annede doğuma hazırlık kasılmaları devam eder. Fakat kasılma ritmik, devamlı ise veya su gelmişse doktorunuza başvurmalısınız. Bu haftalardan itibaren annenin haftada bir muayene olması uygundur. Ayrıca bebek hareketleri dikkatli takip edilmeli. Bu haftadan sonra olacak doğumlar artık erken doğuma girmez. Ve bebeğin yaşam kabiliyeti çok yüksektir.Son haftalarda annenin beslenmesine dikkat etmesi, tuzu kısması, istirahat süresini artırması gerekir.