Gebelikte 15. Haftada Bebekte Olan Değişimler
Gebeliğin 15. haftasında bebeğin baş- popo mesafes...
Bu haftada bebeğin kilosu 2900/3000 gram boyu yaklaşık 48-50 cm kadardır. Bebeğin dış dünyaya uyumu artık tamdır. Nefes alıp vermesi, gözlerini açıp kapaması tamamlanmıştır. Doğum olursa normal şartlarda sorun oluşmayacak olgunluğa erişmiştir.
Bu haftalarda bazı bebeklerde hareketlerde yavaşlama olabilir. Bu haftalarda annenin en büyük telaşı doğumun nasıl olacağı, nelerle karşılaşacağıdır. Bu konuda endişeye gerek yoktur. Doğumunuzun nasıl olması gerektiğine sizi takip eden doktorunuz en sağlıklı şekilde karar verecektir. Doğuma hazırlık kasılmaları bu haftadada devam eder. Bunun amacı rahim ağzını esnetmek, inceltmek ve doğuma hazır hale getirmektir. Muayenede rahim ağzının durumu, bebeğin suyu, hareket sıklığı dikkatle incelenmeli, takip edilmeli. Gebe haftalık muayenelere çağrılmalı. Bu haftadan itibaren her an doğum olacak gibi hazırlıklı olmalı. Anneler sancı başlayınca hastaneye yetişemeyeceği endişesi taşıyabilir. Doğum eylemi başladığında doğum hemen olmaz. Doğum eylemi en kısa 8-10 saat süren bir süreçtir. Bu gebeye anlatılarak bu korkuya kapılmasına gerek olmadığı söylenmeli.
Eğer;
Bu hafta ve sonrasında annenin hareket etmesi zorlaşacağı için annenin istirahat süresi daha fazla olmalı. Ödemi azaltmak için istirahat sırasında bacaklar kalp seviyesine kadar kaldırarak dinlendirmeli.
Gebeliğin 38.haftasında bebek 3100 gram ve 50 cm e ulaşmıştır. Doğduğu takdirde sıkıntı olmaz. Normal doğum süreci sayılabilecek bir sürece girmiştir. Artık bebeğinize kavuşmaya sayılı günler, belki saatler var. Gebeliğin illa 40. haftaya ulaşması şart değildir. Bu haftadan itibaren her an doğum sancıları başlayabilir, su gelebilir ve doğum eylemi başlamış olur. Bebek doğum pozisyonunu almış ve doğum kanalında onu ilerletecek doğum kasılmalarının başlamasını beklemektedir. Akciğer gelişimi halen devam etmektedir ve doğuma kadar devam edecektir. Beynin nörolojik gelişimide devam etmektedir. Bebeğin hareket alanı daraldığı için bebek hareketlerinde azalma olabilir. Bu konuda anne dikkatli olmalı. Zamanının çoğunu istirahate ayırmalı. Bebek hareketlerinde yavaşlama hissediyorsa günde kaç kez hareket ettiğini saymalı. İstirahat etmeli. Günde 10'dan az hareket ediyorsa acilen doktoruna ulaşmalı.
Bebeğin doğum kanalında aşağı doğru ilerlemesi devam etmektedir. Bundan dolayı annenin mide ve kaburgalarına olan bası azalır.Anne mide bölgesinde bir boşalma hisseder.
Ayrıca memelerde bebeğe süt hazırlığı devam eder. Bazı annelerde memeden sıvı şeklinde ilk süt gelmeye başlar. İlk süt bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir ve doğunca bebeğe verilecek en kıymetli besindir. Rahimdeki kasılmalar devam ederek rahim ağzının incelmesini ve açılmasını sağlar. Bu haftalarda hafif beslenmeli, öğünlerde porsiyonlar küçültülmeli. Vücutta su tutulmasına karşı tuzdan fakir beslenmeli. Haftalık doktor kontrolleri ihmal edilmemeli.
Bebeğiniz 3-3,5 kilo aralığında ağırlığa ulaşmış ve boyu ortalama 50/51 cm civarındadır.Bebeğin kilo alımı devam etmektedir. Özellikle yağ dokusu artar ve bu durum doğumdan sonra bebeğin ısı kaybını önleyecektir. Beyin ve akciğer gelişimi devam etmektedir. Bu gelişim doğuma kadar, hatta beyin gelişimi doğumdan sonrada devam eder.
Birçok gebede bu haftaya kadar doğum gerçekleşmiş olup eğer doğum olmamışsa artık son günlerdesiniz demektir. Panik yapmadan sakince ağrıların başlamasını beklemeli. İstirahat etmeli. Tuzdan fakir beslenmeli. Son hafta doktor kontrolünde olmalı. Bu haftada da doğum başlamazsa bebeğin ve annenin durumuna göre doğum eylemi ilaçlarla başlatılabilir. Doğum sancıları başlayıncada sakin olarak yola çıkmalı. Doğum ağrı başlayınca hemen çok kısa sürede gerçekleşen bir eylem değildir. Doktor ve aile için de sabır gerektiren bir süreçtir.