gebelikte-1.-ay

Gebelikte 1. Ay

Kadınlar her ay belirli zaman aralıklarıyla adet kanaması görürler.Adet kanamasının anlamı, her ay gebelik için hazırlanan rahimde gebelik oluşmadığı zaman, bebeğin yerleşeceği rahim iç tabakasının kanama olarak bozulması, vücut duşuna atılmasıdır.Her ay gördüğünüz adet olmadı ve düzenli cinsel yaşamınız var ise ilk aklınıza gebe olabileceğiniz gelmeli.Gebe olup olmadığınızı anlamak için idrarda gebelik testini evde kendiniz yapabilirsiniz.Veya kanda beta hcg testi yaptırabilirsiniz.Yalnız bu testler size sadece vücudunuzda bir gebelik olayının olduğunu söyler.Ama bu gebeliğin normal rahim içi bir gebelik mi , yoksa dış gebelik mi olduğu bilgisini vermez.Bu ayrımın yapılması için Jinekolojik muayene olmalısınız.Kadın doğum uzmanına giderek muayene olmalı ve gecelik kesesi rahim içinde görülerek güzel haberi doktorunuzdan almalısınız. En doğru yol budur. Gebeliğin başlamasıyla annede ve bebekte her gün hızlı değişimler olacaktır. Bu değişimleri hafta hafta inceleyeceğiz.

1.ve 2. Haftada Bebek

Gebelik 40 (280 gün) hafta olarak hesaplanır.Hafta hesabı gebe kalmadan önce görülen en son adet periyodunun ilk gününden başlar. Yani gebeliğin 1. ve 2. haftasında kadın henüz hamile kalmamıştır. 1. ve 2. hafta gebe kalmayı sağlayacak yumurtanın oluşma sürecidir. Her ay kadının yumurtalık ve rahiminde kadınının gebe kalması için bir faaliyet vardır. Her ay adet olunca bu faaliyet son bulur ve gebe kalamamış yumurta rahim iç tabakası ile birlikte adet kanaması olarak vajinadan dışarı atılır. Adet olunca yumurtalıkta 5-6 tane follikül seçilerek yumurta oluşumu için hazırlık başlar. Bu ön yumurta hücrelerinden östrojen hormonu salgılanarak yumurtanın çatlaması için beyinden LH hormonunun salınması sağlanır. Yumurtanın içinde olgunlaştığı kist belli çapa ulaşınca çatlar ve içindeki yumurta karın boşluğuna atılır. Yumurta atılımı gerçekleşince kistten progesteron hormonu salgılanmaya başlayarak rahim iç tabakasını döllenmiş yumurtanın tutunup, yerleşmesine uygun hale getirir. Yumurta atılıp döllenme olursa gebeliğin 2. haftası olmuştur. Yumurta karın boşluğuna atılırken Fallop tüplerinin uçları tarafından adeta vakumlanarak tüpün içine çekilir.Ve tüpün içinde ilerleyen yumurta, şayet cinsel birleşme olmuşsa Vajinadan rahime, rahimden tüplere doğru yol alan milyonlarca spermden birisiyle karşılaşırsa döllenme gerçekleşebilir. Bu arada yumurtanın atıldığı follikülden progesteron hormonu salgılanmaya devam ederek rahim içinde döllenmiş yumurtanın yatacağı yeri hazırlar. Yumurtanın döllendiği ilk günlerde gebelik doktorlara göre 2. haftayı bitiriyordur. Gebelik haftasının son adetin ilk gününden hesaplanma nedeni kişinin gebe kaldığı günü tam bilememesi, buna rağmen son adet tarihinin bilinirliğinin daha yüksek olması ve her kadında yumurtlamanın 12-14. günlerde olmamasıdır. Özetle kadının gebelik hesabıyla doktorun gebelik haftası gesabı arasında 2 hafta fark vardır. Kadının hesabında gebelik 2 gafta daha küçüktür. Tüpte ovum ve sperm karşılaşıp döllenme gerçekleşince sperm hücresinin çekirdeği ile yumurta hücresinin çekirdeği birleşirce genetik temel oluşturulur. Birleşme olduğu anda bebeğin cinsiyetinin ne olacağıda kodlanmıştır. Y hücresi taşıyan sperm yumurtayı döllerse bebek erkek, X kromozomu taşıyan sperm döllerse bebek kız olur. Yani bebeğin cinsiyetini anne değil, babadan gelen sperm belirler. Cinsiyeti belirleyen babadır. Kız veya erkek sahibi olma şansı yüzde elliye ellidir. Cinsiyet belirlemede yumurtlama günü, beslenme tarzı ve yatış pozisyonu gibi durumların etkisi yoktur. Yumurta ve spermin döllenmediyle oluşan hücreye Zigot denir. Zigot iki hücrelidir ve tüpte ilerlemeye başlar, bu arada devamlı 2-4-6 gibi bölünerek hücreler çoğalmaya başlar. Zigot bölünerek 16 hücreye çıkar ve Morula adını alır.Rahime yerleştiğinde Morula halini almıştır.

3. Haftada Bebek

Gebeliğin 2. haftasının sonunda yumurtanın içinde olduğu follikül çatlamış ve döllenmeye hazır yumurta karın içine atılmıştı.Yumurta atılır atılmaz tüplerin ucu tarafından yakalanır.Tüp içinde ilerleyen yumurta tüp içinde seyreden milyonlarca spermlerden bir tanesi tarafından döllenir. Döllenme sırasında sperm yumurtanın dış kabuğunu geçmeye çalışır.Geçmek için sperm başından salınan bir sıvı yumurtanın kabuğunu eriterek içeri girer ve sperm çekirdeği ile yumurtanın çekirdeği birleşerek döllenme gerçekleşir.

Bu sırada sex krozomuda belirlenir ve bebeğin cinsiyeti kodlanır.Bebeğin cinsiyetini belirlemek sizin elinizde değildir. Tamamen erkekten gelen spermdeki X veya Y kromozumuna bağlı olarak cinsiyet belirlenir.Yumutlama günüyle, beslenmeyle ilgisi yoktur.Kız veya erkek bebek sahibi olma ihtimali %50, % 50 dir. Yumurtanın döllenmesiyle artık 2 hücreli Zigot oluşmuştur. Bu süreç döllenmeden sonraki 24 saat içinde olmuştur.Ve tüp içinde ilerlerken sayısını ikiye katlayarak bölünmeye , çoğalmaya devam eder.

4. Haftada Bebek

Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşme haftasıdır. Tüp içinde döllenmeyle tek olan gebelik hücresi 2-4-8-16 olarak bölünerek çoğalır. Rahime doğru tüp içerisinde ilerlemeye devam eder. Ve rahim içine ulaşır. Rahim içine düşme gerçekleşince kendisine uygun bir yere tutunur ve gömülür. Hızla bölünerek çoğalır. Gömülme başlayınca annenin rahim içi kan damarlarıyla birleşme başlar. Gebelik kesesi oluşmaya başlar.Gebelik kesesi oluştuğunda kadının adet gecikmesi olmuştur. Ve anne ile bebek arasında kan geçişide başlar. Bu nedenle annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. İlaç ,sigara ,alkol kullanmamalı. Gebelik kesesi oluşunca bir köşesinde bebeğin oluşacağı hücre yoğunluğu başlar.

Bu dönemde annede bazı belirtiler başlar. Sanki adet öncesi gibi kasıklarda ağrı, baskı, memelerde hassasiyet olur.Yorgunluk , uyku hali, tansiyon düşmesi, karında şişlik hissi, barsaklarda gaz olabilir. Kanda gebelik testi yapılırsa müsbet çıkar.İdrarda da betahcg ölçen testlerde müsbet çıkabilir. Vajinal ultrason yapılırsa rahim içinde su damlası kadar gebelik kesesi görülür.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir