sisli-kurtaj-merkezi

Şişli Kürtaj Merkezi

Kürtaj Merkezinde Seçim 

Hamile kalmak ya da bebek sahibi olmak çoğu kadının hayalini kurduğu ve yaşamak istediği bir durumdur. Fakat bazen gebelik isteyerek değil, istemeden ya da planlanmadan gerçekleşebilir. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmanın tek yolu da kürtajdır. Kürtaj; anlam olarak kazımak manasına gelmektedir. Yani kürtaj işleminde rahim içi kazınmaktadır.

Özellikle kadınların kafasında soru işareti uyandıran ve tedirgin eden kürtaj işlemi nasıl yapılır ve kürtaj hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile birlikte bu yazımızda sizlere aktarmaya çalışacağız. Kürtaj işlemi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları ve cevaplarını bulabileceğiniz yazımıza birlikte göz atalım.

En geç ne zaman kürtaj yaptırılır?

Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olan bir işlem olması ile birlikte, tamamen hasta rızasıyla yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar, eşlerinin onay ve imzası ile birlikte kürtaj olabilmektedir. 18 yaşından büyük fakat bekâr olan kadınlar ise kendi rızaları ile kürtaj olabilmektedir. Kürtaj işleminin gerçekleştirilebilmesi için gebeliğin ilk 10 haftası içerisinde olunması gerekmektedir. 10. haftayı geçen gebeliklerin kürtaj ile alınması durumunda anne sağlığı riske atılmış olacaktır. Bu yüzden kürtaj yaptırmayı düşünen kadınların gebeliğin ilk 10 haftasını geçirmemesi önemle belirtilmektedir.

Fakat bazı özel durumlarda, 10. haftasını geçen gebelikler için de kürtaj işlemine başvurulmaktadır. Annenin sağlığını tehlikeye atan durumlar, bebekte tespit edilen down sendromu, gebelik kesesinde meydana gelen anomaliler veya tecavüz sonucu meydana gelen gebelikler için hastane heyeti ve kişilerin onayı ile kürtaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Kürtaj Merkezi Seçimi

Kürtaj işlemi mutlaka Sağlık Bakanlığından ruhsatlı muayenehane, klinik veya hastanede bu konuda tecrübeli jinekolog tarafından yapılmalı. Kürtaj öncesi hasta kan grubunu bilmeli. Gerekirse başka kan testleri de yapılır. Kürtaj işleminin mutlaka tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerekmektedir. Bunun için kürtaj olmaya karar veren kadınların, kürtaj işlemi öncesinde yaptırması gereken birtakım testler bulunmaktadır. Bu testler arasında kan sayımı, kan pıhtılaşması ve kan grubu belirlenmesi yer almaktadır.

Özellikle kan uyuşmazlığı bulunan hastaların, kürtaj sonrasında koruyucu iğne olmaları gerekmektedir. Kürtaj öncesinde genital bölgede enfeksiyon durumu varsa; antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon tedavi edilmeli, kürtaj işlemi enfeksiyon tedavi edildikten sonra gerçekleştirilmelidir.

Merkezimizde Kullanılan Anestezi Yöntemleri

Kürtaj işlemi anestezi altında gerçekleştirilen bir yöntemdir. Anestezi yöntemi hastanın tercihine göre ister lokal, isterse de genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilecek kürtaj için, öncelikle hastanın genel anesteziye uygun olup olmadığı anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmektedir. Genel anesteziye engeli olmayan kişilerin, kürtaj öncesinde en az 6 saat aç olması gerekmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen kürtaj yönteminde, hastalar tamamen uyutulur ve işlem sırasında hiçbir şey duymazlar.

Bunun dışında lokal anestezi altında kürtaj olmak isteyen hastaların ise, yalnızca rahim ağzı uyuşturulur ve hastaya işlem sırasında ağrı kesici verilir. Lokal anestezi ile kürtaj sonrasında hasta daha kısa sürede ayaklanır ve evine dönebilir. Genel anestezi altında gerçekleşen kürtaj sonrasında hastanın kendine gelmesi 1 saati bulabilmektedir. Kürtajda uygulanacak anestezi şekline doktor ve hasta birlikte karar vermeli. Son yıllarda Sedasyon + lokal rahat ve kısa işlem olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Kliniğimizde kürtaj ne kadar sürer?

Kürtaj işlemi toplamda 10 ile 20 dakika kadar kısa sürede gerçekleştirilen bir yöntemdir. Kürtaj işlemi uygulanışı ise sırayla şu şekildedir;

  • Öncelikle hasta muayene masasına yatırılır.
  • Rahim ağzına spekulum aleti yerleştirilir ve rahim içi özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Bu işlem sırasında hasta kesinlikle ağrı hissetmeyecektir.
  • Hastanın anestezi tercihi lokal ise, bu esnada rahim ağzına iğne vurularak uyuşturulur. Fakat anestezi tercihi genel olan hastalara, anestezi uzmanı tarafından kolundan ilaç verilmek suretiyle hasta tamamen uyutulur. Bu sayede hasta işlem sırasında hiçbir şey görmez ve hissetmez.
  • Kürtaj işleminde kullanılan ve en çok tercih edilen yöntem vakumdur. Vakum yönteminde plastik kanül ve plastik enjektörler kullanılır. Oldukça ince olan plastik kanül rahim ağzından içeriye sokulur ve enjektör sayesinde rahim içinde var olan gebelik emilerek çekilir. Bir diğer yöntem ise kürettir. Küçük çay kaşığına benzeyen metal aletler ile rahim içi kazınarak temizlenir. Fakat bu yöntem vakum yöntemi kadar kolay olmadığından tercih edilmektedir.
  • Rahim içi vakum yöntemiyle tamamen temizlendikten sonra rahim ağzına yerleştirilen spekulum çıkartılır.
  • Genel anestezi uygulanan hastalar işlem sonrasında hemen uyandırılır. Hastanın kendine gelmesi yaklaşık 1 saat sürecektir. Lokal anestezi alan hastalar ise işlem sonrasında 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra ayağa kalkabilmektedir.
  • Kürtaj işlemi bittikten sonra ultrason ile rahim içinin temizlenip temizlenmediği mutlaka kontrol edilmektedir.

Kürtaj Sonrası Ağrı Olur mu?

Kürtaj işlemi oldukça basit bir işlemdir ve hastalar işlem sonrasında günlük hayatına kolaylıkla devam edebilirler. Kürtaj işlemi sonrasında hastaların kasık bölgesinde hafif bir ağrı veya az miktarda kanama yaşamaları beklenilen bir durumdur. Kanamalar 1-2 gün ya da 1 hafta hafif bir şekilde görülebileceği gibi, bazı kişilerde hiç kanama görülmemektedir. İşlem sonrasında hastalara kullanması için genellikle ağrı kesici ve antibiyotik ilaç verilmektedir.

Kürtaj sonrasında hastaların; beklenmeyen yüksek ateş, geçmeyen şiddetli kasık ağrısı ve gittikçe artan aşırı kanama görmesi durumunda, acilen doktora başvurmaları gerekmektedir.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Banyo Yapabilirim?

Kürtajdan sonra aynı gün duş almak mümkündür. Fakat duş ayakta alınmalıdır. Küvet, havuz gibi durgun sular kullanılmamalıdır. Aksi halde enfeksiyon riski oluşabilir. 4-5 gün hafif ağrı ve bir hafta kadar hafif kanama görülmesi normaldir. Kanamlar esnasında tampon değil ped kullanılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Kürtaj cinsel sonrası ilişki iki hafta süre ile önerilmez. İlk adet kanaması genellikle 4-6 hafta kadar sonra görülür. Bu durum dikkate alınmalıdır. Beklenmeyen bir durum görüldüğünde uzman doktora vakit kaybetmeden başvurmak gerekir.

Enfeksiyon Kapar mıyım?

Enfeksiyon, kürtaj operasyonlarında en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Genellikle sebebi uygunsuz koşullarda gerçekleştirilmiş operasyonlardır. Enfeksiyon operasyon sonrası da gelişebilir. Bunun önüne geçebilmek hastanın elindedir. Temizliğe dikkat edilmelidir. Doktorun önerdiği antibiyotikler aksatılmadan kullanılmalıdır.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalabilir miyim?

Asherman sendromu olarak adlandırılan durum rahim duvarlarının yapışmasını ifade eder. Bu durumun sebebi rahim iç duvarının fazla zarar görmesidir. Yaranın iki ucunun birbirine yapışması gibi rahim duvarları da birbirine yapışır. “Kürtaj sonrası hamile kalınır mı?” sorusunu tam da bu noktada sormak gerekir. Normal şartlar altında sorunun cevabı “Evet hamile kalınabilir” olacaktır fakat Asherman sendromu gibi bazı durumlarda kısırlık gelişebilir.

Rahim duvarının hasarlanması kürtajın bir diğer riskidir. Rahime fiziksel müdahalede bulunulduğundan buradaki canlı yapılar zarar görebilir. Kullanılan aletlere bağlı olarak rahim duvarı ve rahim ağızı hatta diğer iç organlar zarar görebilir. Bu risk son derece düşüktür. Hormonal bozukluklar görülür. Kadınlarda âdetin, gebeliğin her evresinde bazı hormonlar fazla miktarda üretilir. Gebeliğin beklenmedik şekilde bir anda sonlandırılması vücutta bir dengesizliğe yol açacaktır. Bu durumda ruhsal sıkıntılar, bunalımlar baş gösterebilir.

Bütün bu risklerin yanında operasyon sırasında kullanılan anestezik madde, kullanılan ilaçlara ve diğer etkenlere bağlı olarak bazı problemler de ortaya çıkabilir. Hastanın yapması gereken operasyon sonrasında da son derece dikkatli olarak beklenmedik durumları doktoruna bildirmesidir.

Kürtaj Fiyatları 2020 hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kurtaj-fiyatlari-2020

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir