Kasık Ağrısı Nedenleri
Karın ve kasık ağrısı nedeniyle acile veya Jinekol...
Obstetrik, doğum sırasında ve doğum sonrasında kadın üreme yolları ve doğan çocuğun bakımı hakkındaki tüm detaylarla ilgilenmekte olan tıbbi uzmanlık alanıdır. Erken gebelik kanamalarında obstetrik yaklaşım ise, gebeliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan kanamaların nedenleri, önlenmesi ve anne adayıyla ilgili teşhis ve tedavilerin gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.
Erken gebelik döneminde kanamalar sık karşılaşılan durumlardır. Ancak bir kısmı önemli bir nedene bağlı olmazken, bir kısmı gebeliğin sonlanması, bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesi ya da anne adayının hayatını kaybetmesi gibi önemli sonuçlar doğurmaktadır. Obstetrik yaklaşım ile gebelik süresince anne adayının kanamaları takip edilmeli, b-Hcg, progesteron düzeyi, transvaginal USG yöntemleri ile kesin tanı konulmalıdır. Erken gebelik kanamaları, fizyolojik kanama olabileceği gibi, ektopik gebelik ya da trofoblastik hastalık nedeniyle de olabilmektedir.
Erken gebelik kanamalarında obstetrik yaklaşımda öncelikle obstetrik problemlerin ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu problemler,
Olarak listelenebilmektedir. Bu nedenler arasından anne adayının kanamasının nedeninin saptanabilmesi için bulgular değerlendirilmeli ve değerlendirme sonucunda tedavi uygulanmalıdır.
Erken gebelik kanamalarında obstetrik yaklaşıma göre kanamanın durum değerlendirmesi basamak basamak değerlendirilmelidir.
Anne adayının kanama durumu hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Kanama miktarı ve şekli, en önemli kriterlerden biridir. Hafif kanama olarak kabul edilen durumda temiz ped ya da giysiye bulaşan kan miktarı fazla olmamakla birlikte 5 dakikadan uzun sürmektedir. Şiddetli kanamalarda ise pedin ya da giysinin kanlanması 5 dakikadan kısa sürer ancak şiddetlidir.
Kanama tipi hakkında bilgi alındıktan sonra hastanın vital bulguları değerlendirilmelidir. Bu vital bulgular, kan basıncı, solunum, vücut ısısı ve nabızdır.
Daha sonra hastanın genel öyküsü göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın yaşı, toplam gebelik sayısı, toplam düşük sayısı, toplam doğum sayısı, en son gebeliğin doğum ya da düşükle sonuçlanıp sonuçlanmadığı, son adet tarihi hastadan öğrenilmelidir.
Hastanın ağrısının olup olmadığı ve suyunun gelip gelmediği de önemli bulgular arasında yer almaktadır. Hasta bebeğin hareketlerini hissediyorsa, bu olumlu bir durum olarak görülmektedir. Ancak her durumda görüntüleme yöntemi ile bebeğin durumu kontrol edilmelidir.
İlk 22 hafta içerisinde gerçekleşen tüm kanamalar erken gebelik kanamaları olarak kabul edilmektedir. Ve kanama durumunda tüm bulgular dikkatle değerlendirilmelidir.
Gebelik sırasında görülen kanamaların hiçbiri normal kabul edilmemektedir. Erken gebelik kanamalarında obstetrik yaklaşım ile hastanın hafif kanama ya da şiddetli kanama teşhisinin konmasından sonra olasılıklar ortaya çıkmaktadır.
Hafif kanamalarda düşük tehdidi, dış gebelik ve tam düşükten şüphelenilmektedir. Bu durumda obstetrik yaklaşıma göre hasta USG’ye sevk edilmeli ve sonuca göre değerlendirme yapılmalıdır.
Düşük tehdidi riski bulunuyorsa, hasta bilgilendirilmelidir. Ancak sevk edilmesi ya da yatışının verilmesi gereken bir durum olmayacaktır. Ancak dış gebelik ya da tam düşük durumlarında müdahale gerekmektedir.
Erken gebelik kanamalarında obsterik yaklaşıma göre kanamanın nedeni belirlendikten sonra müdahale edilmesi gereken bir durum varsa geç kalmadan gerçekleştirilmelidir. Vajinal kanamalar düşük nedeniyle gerçekleştiyse, rahim içi kontrol edilmeli ve kalan fetal ya da plasentadan kaynaklanıyorsa, kürtaj ile rahim temizlenmelidir. Hasta çok fazla kan kaybettiyse, kan transferi yapılmalıdır. Dış gebelik nedeniyle yaşanan kanamalarda ise yapılan muayene ve görüntüleme yöntemlerinin kullanımı sonucunda medikal ya da operatif tedavi kararı alınmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır. Şiddetli vajinal kanamalar jinekolojik müdahale gerektirmektedir ve zaman çok önemlidir.
Bir diğer yandan gebelik döneminde rahimde bulunan polip ya da kistler de kanamaya neden olabilmektedir. Ayrıca gebeliğin ilk dönemlerinde yerleşme kanaması adı verilen kanama tipi de görülmektedir. Bu kanamalar lekelenme halinde ve kahverengidir. Genellikle büyük bir soruna neden olmamaktadırlar.
Ancak her ne olursa olsun gebelikte yaşanan tüm kanamalarda doktora danışmak ve muayene olmak hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır.
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/tekrarlayan-gebelik-kayiplari