Genital Sistem Enfeksiyonlar

Genital Sistem Enfeksiyonları

Genital Enfeksiyonların Tedavisi 

Jinekolojik hastaların en sık başvuru sebeplerinden biri alt genital sistem enfeksiyonlarıdır. Vulvar kaşıntı ve yanma hissi jinekolojik muayeneye gelenlerin % 10'nda görülür. Genital sistem enfeksiyonlarının arasında en sık parazitler vardır. Parazitlerden en sık rastlanılan pedikülozis pubis(bit), uyuz, genital siğiller(condyloma accuminata) ve genital herpeslerdir. Bu parazitler dış genital sistemde kaşıntı, siğil, içi su dolu kesecikler veya ülserasyon şeklinde yaralara sebep olur.

Vulvadan sonra diğer enfeksiyon kaynağı vajinadır. Vajinal enfeksiyonlarda kaşıntı, akıntı, ağrılı cinsel ilişki, idrar yanması gğrülebilir. Akıntı enfeksiyonlarda kötü kokuludur.

Bakteriyel vajinozis vajinitin en sık görülen nedenidir. Seksüel geçişli bir enfeksiyon değildir. Enfeksiyona sebep olan ajan patojen tek bir mikroorganizma değildir. Genellikle vajinanın normal florası  bozulur ve anaerobik bakteri miktarında anormal artış olmuştur. Genelde gri-beyaz balık kokulu akıntı vardır. Tedavisi uygun antibiyotik ve vajinal tablet kullanımı ile yapılır. İkinci etken trichomonas enfeksiyonlarıdır. Seksüel geçiş vardır. Köpüklü akıntı kötü kokulu ,bol miktardadır. Akıntı rengi yeşilimsidir. Muayenede vulva(dış genitalde)da,vajinada ödem ve kızarıklık vardır.

Mantara bağlı vajinitler akıntıların bir diğer nedenidir. En önemli bulgusu kaşıntı, artmış beyaz süt kesiği akıntıdır.

Bir diğer alt genital sistem enfeksiyonu servisitdir. Servisit rahim ağzı iltihaplanmasıdır. En sık nedeni trichomonas enfeksiyonu ve gonore(bel soğukluğu)dir. Servisitlerde antibiyotik ve vajinal tabletlerle tedaviye cevap vermeyen inatçı akıntılar vardır.

Alt genital sistem enfeksiyonları arasında idrar yolu enfeksiyonları(İYE)da vardır. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, sürekli idrara sıkışma hissi ve kasıkda orta bölgede hassasiyet gibi şikayetler görülür.

Genital Sistem Enfeksiyonlarında Tedavi 

Yukarıda bahsedilen enfeksiyonların hepsi uygun antibiyotiklerle tedavi edilebilir. İnatçı vakalarda uygun antibiyotik ve ajan patojen tesbiti için, vajinal kültür, antibiyogram yapılır.

Üst genital sistem enfeksiyonlarında en sık görülen kronik endometrit(rahim iç tabakası iltihabı)dir. Alt vajinal enfeksiyonlarının serviksden yukarıya doğru çıkmasıyla oluşur. Birçok kadında bulgu vermez,sessiz seyreder. En onemli bulgusu adet dışı kanamalar, cinsel ilişki sonrası görülen kanamalardır. Akut endometrit oluşmuşsa kasıkda orta hatta hassasiyet,ağrı olabilir.

Üst genital sistemi etkileyen enfeksiyonlar genel olarak PID olarak adlandırılır. PID  16-25 yaş arası genç hasta grubunda görülen ciddi enfeksiyonların en sık rastlanılanıdır. Bazı faktörlere bağlı olarak geçtiğimiz en son 2-3 on yıllık süreçte PID oranında artş olmuştur.

Toplumsal değer yargılarındaki artan liberalleşmenin olumsuz etkisi olmuştur. Trichomonas gibi seksüel geçişli enfeksiyon oranlarında artış vardır. PID vakalarının %15 i endometrial biyopsi, küretaj ve RİA takılması gibi işlemlerden sonra oluşmaktadır. Vakaların %85 i ise cinsel aktif, üreme çağındaki kadınlarda kendiliğnden oluşur. Alt genital enfeksiyonlarının tedavisi, üst genital enfeksiyonlarının görülme oranını ciddi oranda azaltmaktadır.

Genital Siğil Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/genital-sigil-tedavisi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir