Obstetri ve Künt Batın Travması
Künt batın travması, travma çeşitleri içerisinde ö...
Üstüne görme ve hamilelik döneminde açığa çıkan diğer belirtiler aynı zamanda düşük ya da jinekolojik problemlerin de belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde yaşanan kanamaları hangi faktörlerden kaynaklandığı kadınlara nitelikli bir şekilde anlatılmalıdır.
Üstüne görme halk arasında gebeliğin hemen başlangıcında görülebilen vajinal kanamaya verilen bir isimdir. Bu kanama bebek sahibi olmayı arzu eden bir kadın için sevindirici bir işaret olurken, gebe kalmayı istemeyen bir kadın için kabus işareti olabilir. Üstüne görme kanaması her gebelik öncesi mutlak olacak bir kanama değildir, aksine seyrek görülen bir durumdur. Üstüne görme kanaması gebelik boyunca 9 ay her adet zamanı olan bir kanama değildir.
Yumurtlama günü gelip döllenen yumurtanın rahime yerleşmesi ve tutunabilmesi için rahim içinde hormonların yaptığı bazı hazırlıklar vardır. Bunlardan biri rahim iç tabakasının kalınlaşması ve gelen yumurtanın yerleşmesidir. Döllenmiş yumurta döllenmeden 7-10 gün sonra rahim içine ulaşarak rahim iç tabakasına kendini implante eder, yani yerleştirir. Bu süreçte anne adayında hafif bir kanama olabilir. Zaman olarak beklenen adete yakın günlerdir. Nadiren beklenen ve gerçekleşmeyen adetten birkaç gün sonradır. Bu kanama kadın tarafından adet kanaması sanılabilir ama adet kanamasından daha farklı bir kanamadır.
Üstüne görme ile regl arasında miktar, renk, süre ve pıhtılaşma farklılıkları vardır. İmplantasyon (üste görme kanaması) kanaması birkaç damla veya en fazla 1 pet kadar, hafif pembe veya kahverengidir. Normal adet kanaması koyu kırmızı renklidir. İmplantasyon kanaması ise 1 gün veya en fazla 2 gün süren siyahımsı, kahverengi en fazla 1 pedlik bir kanamadır. Adet ise 5-6 gün süren, kişisel farklılıkları olabilen 5-6 pedlik bir kanamadır. Ayrıca adet kanaması pıhtı içerebilir. Üstüne görme kanamasında pıhtı yoktur. Sonuç olarak üstüne görme kanaması, adet kanamasından farklıdır, beklenen adet gününden farklı bir günde gerçekleşir. Gebelik boyunca tekrar, tekrar olmaz. Gebelikte ara ara kanama oluyorsa bunun sebebi büyük ihtimalle düşük tehdidi kanamalarıdır veya rahim ağzında olabilen polip veya erozyon (yara) kanamalarıdır.
Regl kanaması kadının belirli aralıklarla ortalama 5-7 gün süren vajinal kanamadır. Her kadın kendi düzenine göre adet göreceği günü aşağı yukarı bilir. Gebe kalan kadın imlantasyon kanaması görebilir, ama mutlaka görecek diye bir şey yoktur. Adet kanamasından farklı bir kanamadır. Süresi, rengi, miktarı ve olduğu gün farklıdır. Beklenen adet gününden birkaç gün öncedir. Bu kanama sonrasında beklenen adet olmayacaktır ve gebe kadın bunu adet olarak değerlendirmemeli. Daha sonraki aylarda ise adet görmesi gereken tarihlerde tekrar üste görme kanaması olmaz.
Yani bir kadın üst üste 2-3 kez beklenen tarihlerde normal adet görülmüşse kadının gebe olmadığını söyleyebiliriz.
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
Adet görmek beta HCG’yi yükseltmez. Adet sırasında beta HCG 0-5 arasında bir değerdedir. Beta HCG 5 in üstünde bir değerde ise gebelik yönünden takip yapmalı. Testi 3-5 gün sonra tekrarlamalı. Beta HCG yükselten sebepler gebelik, dış gebelik, mol gebeliği, bazı kanser türleridir. Kadın beklenen tarihte düzgün bir adet gördüyse beta HCG zaten normal çıkar. Ama farklı bir adet gördüyse beta HCG yapılarak İmplantasyon kanaması olup olmadığı bakılır.
Hamilelik belirtileri her kadında aynı şekilde değildir. Belirtilen bulgular her kadında olmayabilir. En önemli bulgu adet gecikmesidir. Korunmasız veya etken olmayan korunma yöntemi uygulamamış çiftlerde adet gecikmesi olmuşsa en önce akla gebelik ihtimali gelmeli. Muayene ve analiz yapılmalı. Gebelik yoksa nedeni araştırılmalı. Stres, kistler, beslenme bozukluğu neden olabilir. Gebelikte adet gecikmesi en önemli bulgudur. Diğer belirtilerin her kadında olmadı gerekmez. Kadındaki değişimler hamilelik nedeniyle artmış östrojen ve progesteron hormonuna bağlıdır. Bunlar memede hassasiyet, baş dönmesi, yorgunluk, uyku isteği, mide, hazım sistemi problemleri, baş ağrısı, bulantı, koku hassasiyeti, sık idrara çıkmadır. Memede hassasiyet illa gebeliği işaret etmez. Adete yakın zamanda da hassasiyet olabilir. Gebelik oluşmuşsa hassasiyet artar ve ilerleyen zamanlarda meme ucunda koyulaşma, meme dokusunda büyüme olur. Adet gecikmesi olmadan başlayan hafif kanama üste görme kanaması olabilir. Hormon artışına bağlı bu bulgular gebeliğin ilk günlerinde olabileceği gibi, kişiden kişiye değişmek kaydıyla daha sonraki zaman diliminde de olabilir.
Üstüne görme kanaması çok az kadında olan beklenen adet kanamasından 5-10 gün önce veya yumurtlamadan 7-10 gün sonra döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesiyle oluşan az miktarda bir kanamadır. Adetten birkaç gün önce farklı bir kanama gelmiş ve kısa sürede kesilmiştir Böylesi bir kanamadan sonra gebelikten şüphelenmeli.
İlişkiden 10 Gün Sonra Adet Oldum Hamile miyim?
İlişkiden sonra zamanında her ay olduğu miktarda ve sürede adet olunmuşsa hamilelik sorgulamaya gerek yoktur.
İlişkiden Hemen Sonra Regl Oldum Hamile miyim?
Beklenen zamanda, her ay görülen miktarda ve sürede adet olunmuşsa gebelik yoktur.
Adet Kanamasından Sonra Hamilelik Riski Devam Eder mi?
Normal süre, normal miktarda ve beklenen tarihte adet olmuşsanız, adet görmeden önceki ilişkilerinizden kaynaklanan bir gebelik söz konusu olamaz. Adet gördükten sonra oluşacak korunmasız ilişkilerden gelecek ayda gebelik olabilir ama geçmiş dönemlerden kaynaklanan gebelik olmaz. Çünkü normal adet olunmuştur. Normal bir adet görmek gebe olmadığınızın en önemli işaretidir.