Bebek Ölümlerini Engellemede Obstetri
Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nın geb...
3 günlük cinsel perhizden sonra semen analizi yapılır. Alınan semen 1 saat içinde değerlendirilmeli. Spermiogramda sorun tesbit edilirse erkeğin tedavisi ürolog tarafından devam ettirilmeli. Spermiogramda normal parametreler şu şekildedir:
Yumurtlamanın olup olmadığını saptamak için kullanılan, hastanın evde yapacağı basit bir testdir. Kadının vücut ısısı sabah uyandıktan hemen sonra, herhangi bir aktivite yapmadan, yatakdan kalkmadan basit bir termometreyle saptanır ve standart bir çizelgeye kaydedilir. Yumurtlama sonrası kanda yükselen progesteron seviyesi vücut ısısını 0,5 derece yükseltir ve ısı 37 dereceye ulaşır.
Sperm ile rahim ağzındaki sıvının arasındaki etkileşmenin analizi yapılır. Ayrıca sperm kalitesi hakkında kabaca bilgi verir. Erkek sperm analizi yaptırmaktan kaçıyorsa bu test ile sperm faktöru basit olarak değerlendirilebilir. Test için uygun zaman 28 günde bir adet gören kadında adetin 12-14.günleri arasındadır. Çift 48 saat ilişkisiz dönemden sonra bu tarihde ilişkide bulunup muayeneye giderler. 2-8 saat içinde rahim ağzından alınan sıvıda mikroskopik inceleme yapılır. PCT değerlendirilmesi subjektif olsada her bir mikroskopik alanda 5-10 adet hareketli sperm bulunmalı ve rahim ağzındaki sıvı 8 cm e kadar uzayabilir durumda olmalı.
Anormal PCT nedenleri;
Rahimin ve tüplerin değerlendirilmesi için yapılır. Olası bir gebeliği bozmamak için mutlaka adet kanamasının bitmesinden sonraki birkaç gün içinde yapılmalı. İşlemde rahim ağzından radyo-opak bir boya verilerek bu boyanın üreme kanalından (tüpler) karın boşluğuna geçişi floroskopik olarak izlenir ve radyografik olarak görüntülenir. Eğer rahim anomalisi varsa veya tüp kapalıysa ona göre hasta yönlendirilir.
Rahim iç tabakasının progesteron hormonuna yanıtı değerlendirilir. Yumurtlama olup olmadığı tesbit edilir. Adetin ikinci fazının yeterli olup olmadığı da değerlendirilir. Adet kanamasının 22-24. günleri arasında yapılır.
Hem endometriozis, pelvik yapışıklık gibi durumların olup olmadığı saptanır, hemde bu yapışıklıkları düzeltecek cerrahi müdahalenin yapılmasına olanak verir. Laparoskopi, rahim filmi (HSG) ile anormallik saptanmadığında hastanın daha iyi değerlendirilmesi amacıyla yapılır. HSG gibi adetten hemen sonra yapılır. HSG de küçük anormallikler atlanabilir. Kısırlık için hiç bir sebep bulunamıyorsa histeroskopide yapılacak testlere ilave edilir.
Sebepler tesbit edildikten sonra tedavi sebebe yönelik planlanır. Yumurtlama yoksa ilaçla yumurta oluşturulmaya ve çatlatılmaya çalışılır. Klomifen sitrat, GnRH, hmG, bromokriptin gibi ilaçlar yumurtlamayı sağlamak için kullanılır.
E-Erkeğe bağlı kısırlıkda tedavi programı ürolog tarafından yapılır. İntrastoplazmik sperm enjeksiyonu uygulaması erkek kısırlığında devrim yaratmıştır. Ejekülattan, testis biyopsisinden canlı sperm elde edilebildiği sürece başarılı gebelik gerçekleşebilir.
F-Endometriozis
Kısır kadınların % 40 ında endometriozis vardır. Tanısı vajinal ultrason ve laporoskopi ile olur. Endometriozis hafif, orta ve şiddetli olarak gruplandırılır. Endometriozisin üreme üzerine olumsuz etkisi kesindir. Onun için teşhis edildiğinde tıbbi veya cerrahi tedavisi hemen başlamalı. Ağır vakalarda IVF (tüp bebek) uygulanır.
G-Erkek ve kadın genital sistem enfeksiyonlarıda kısırlık sebepleri arasındadır. Chylamydia ve gonorhea ana mikroplardır. Uygun ilaçlarla tedavi sonrası gebelik oranı artar.
H-Tüp Faktörleri, tüp iltihaplarının artmasına bağlı daha çok görülmeye başlanmıştır. Tüp tıkanıklıklarının tedavisinde uygun vakalarda mikrocerrahi yapılır. Yada sıklıkla IVF tedavisine gidilir.
Kadında Kısırlık Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/kadinda-kisirlik-tedavisi