gebelikte-4-hafta

Gebelikte 4. Hafta

4.Haftada Bebekte Olan Değişimler

Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleştiği ve anne adayının adetinin gecikmeye başladığı günlerdir.Tüp içinde döllenmiş olan yumurta tek hücredir ve bu hücre2/4/8/16 olarak bölünerek çoğalır.Rahime doğru ilerleyerek rahim içine yerleşir.Tüpten rahim içine düşme gerçekleşince uygun bir yere tutunur ve gömülür.Hızla bölünerek çoğalmaya başlar.Gömülme başlayınca annenin rahim içi kan damarlarıyla birleşme başlar.Gebelik kesesi oluşur.Anne ile bebek arasında kan geçişi başlar.Yapılan vajinal ultrasonda gebelik kesesi su damlası gibi görülür.

4.Haftada Annede Olan Değişimler

Bu süreçte anne adet görmeyi beklemektedir.Fakat beklenen adet gerçekleşmemiş , gecikme olmuştur.Annede adet olacak gibi kasık ağrısı, memelerde hassasiyet, halsizlik olabilir.Yorgunluk, uyku hali , tansiyon düşmeleri yaşanabilir.Karında şişlik hissi, barsaklarda gaz olabilir.Kanda yapılan gebelik testi müsbet çıkar.Vajinal ultrasonda su damlası kadar kese görünür.Anne ve gebelik kesesi arasında kan geçişi başladığından test sonucunu alınca beslenmesine özen göstermeli.Sigara kesinlikle içmemeli,alkol tüketmemeli, ilaç kullanmamalı.Doktorunun önerdiği kan testlerini yaptırmalı.Sonucuna göre yol almalı.

Gebelikte 5. Hafta

Gebeliğin 5. Haftasında Bebekte Olan Değişimler

Bu haftada vajinal ultrasonda daha bariz olmak üzere rahim içinde gebelik kesesi daha net görülür.Eğer kese görülmemişse 1 hafta sonra tekrar ultrason yapılarak kesenin olup olmadığı netleştirilir.Kese halen görülmüyorsa anne adayı dış gebelik yönünden de sıkı takip edilmeli.Çünkü dış gebelik ciddi sonuçlar yaratabilir.

Gebelik kesesi rahim içindeyse artık gelişmeye hazır bir bebek adayı vardır. Gebelik kesesi içinde yuvarlak düzgün cidarlı yolk sac denen bir oluşumda vardır.Yolk sac üstünde embriyo gelişecektir.Yolk sac üstünde gelişmeye başlamasıyla ultrasonda kese içinde taşlı yüzüğü andıran görüntü olur.Embriyo 1/3mm kadardır.Embriyo mikroskobik olarak incelendiğinde 3 tabakadan oluştuğu görülür..Bu tabakalardan bebeğin tüm organları gelişecektir.Embriyoda henüz kalp atımı yoktur.

5. Haftada Annede Olan Değişimler

Annenin adeti bu haftada 1/7 gün kadar geçmiştir.Anne muayene için gitmez ve test yapmazsa gebeliğini henüz hissedemez.Adet görecek gibi kasık ağrısı, memede hassasiyet, barsak hareketliliği, yorgunluk, uykuya meyil olabilir. Muayene olduğunda ultrasonda gebelik kesesi görülecektir.Rahim yükselmemiş, leğen kemiği içerisindedir.

Anneye bebeğin sağlıklı omurga gelişimi için folik asit önerilir.Gebelik varlığı tesbit edilince anneden başka kan ve idrar testleri istenecektir. Bu testler ihmal edimemeli.Bunlar kan grubu, kansızlık,şeker, karaciğer, böbrek, tiroid fonksiyon testleri,hepatit b,c, hiv testleridir.Ayrıca toxoplazma, kızamıkçık,cmv, herpes virüsünün ilk 3 ay içinde aktif olup olmadığını tesbit eden torches testide yapılmalı.Aktif çıkarsa konu değerlendirilmeli. Ayrıca bu hafta annenin bir diş hekimine giderek diş sağlığı muayenesi olmasında fayda vardır.

Gebelikte 6. Hafta

Gebeliğin 6. Haftasında Bebekte Olan Değişimler

Gebeliğin 6. haftasında yapılan vajinal ultrasonda embriyo yolk sac kesesinin üstünde iri bir yüzük taşı gibidir.Boyutu ortalama 2-5 milimetre kadardır. İlk olarak omurga oluşmaya başlamıştır. Omurgadan sonra dolaşım sistemi oluşmaya başlar.Dolaşım sisteminin oluşmasıyla kalp atımı duyulur.Kalp atımı ilk haftalarda ortalama 100 civarındadır.Daha sonraki haftalarda bu sayı 140-160 a kadar çıkacaktır.Embriyonun etrafı amnıon sıvısıyla kaplıdır .Bu sıvı gebelik boyunca bebeği koruyacaktır.Ayrıca bebek ilerleyen aylarda yutma refleksi başlayınca yutacak ve bu sıvıya idrarını yapacaktır.Kol ve bacağın okuşacağı noktalarda bir tomurcuklanma hali vardır.Anneyle besin alışverişini sağlayacak olan kordon bağı oluşmaya başlar.Organların hepsinin ön hücreleri vardır, bundan sonra hızla gelişim süreci başlayacaktır .

6.Haftada Annede Olan Değişimler

Rahim henüz leğen kemiği içindedir Görünür seviyelere ulaşmamıştır. Gebeliğin 6. haftasında annede kokulara ve yemeklere karşı hassasiyet bulantı ve kusmalar başlamıştır.Bulantı ,kusma başlayınca anne bebeğin beslenemiyeceği endişesini taşır.Kaygıya gerek yoktur.Annenin deposu milimetrik embriyoyu besleyecek güçtedir. Annede memelerde hassasiyet , büyüme başlar.Memede henüz süt salınımı yoktur.Fakat süt oluşumu için bezlerde büyüme başlarMeme başında renk koyulaşması,tüylenme oluşmaya başlar.Annede bulantı ,kusma ve hormonal nedenlerle uyku hali , bitkinlik olur. Bu haftalar düşük riskinin olduğu haftalardır.Kasık ağrıları varsa düşük riski açısından takip edilmeli.Fakat kasık ağrısı rahimin büyümesiyle rahimi karın içinde tutan bağların gerilmesiylede olabilir. Kalp atımı duyulduktan sonra gebe 4 hafta aralıklarla muayene için çağrılabilir.Her hafta ultrason yapılmaz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir