rahim-agzi-yarasinin-koterizasyon-yakma-yontemi-ile-tedavisi

Rahim Ağzı Yarasının Koterizasyon (Yakma) Yöntemi ile Tedavisi

Rahim Ağzı Yarası Yakma

Koterizasyon, yani yakma tedavisi, yaralı hücrelerin ısı enerjisi kullanılarak yakılması yoluyla tedavisinin gerçekleştirildiği yöntemdir. Kronik rahim ağzı yarası tedavisinde uygulanan en klasik yöntemdir.

Yakma tedavisi sırasında, kalem şeklindeki bir probun ucundan elektrik akımı geçirilmesiyle ısı elde edilmektedir. Elde edilen ısı yoluyla, yara bölgesi dağlanmakta ve böylece yara hücreleri öldürülmektedir.

Rahim ağzı yarasının yakma yöntemi ile tedavisinde, lokal ya da genel anestezi uygulanmasına gerek duyulmamaktadır. Hasta, yakma işlemi sırasında acı hissetmemekte, ancak hafif derecede bir batma hissi meydana gelebilmektedir.

Yakma Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Rahim ağzı yarasına yakma tedavisi uygulanabilmesi için, öncelikle PAP Smear testi uygulanmış olması gerekmektedir.

PAP Smear testinin sonucunun olumlu olması durumunda yakma işlemi uygulanarak tedavi gerçekleştirilebilmekte, testin sonucunun negatif olması durumunda ise, rahim ağzı yarasına yakma işlemi uygulanamamaktadır.

Yakma Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Yakma işlemi sırasında, anestezi uygulamasına gerek duyulmamaktadır. Rahim ağzının sinirlerin bulunmadığı dokulardan oluşması sebebiyle, hasta işlem sırasında pek fazla bir şey hissetmemektedir.
  • Öncelikle, hastanın rahim ağzının genişletilmesi amacıyla spekulum adı verilen tıbbi bir alet takılmaktadır. Böylece, rahim ağzının net bir şekilde gözlemlenmesi sağlanmaktadır.
  • Hazır hale getirilen rahim ağzında bulunan yaranın yakılması amacıyla, koter adı verilen tıbbi alet yardımıyla küçük hareketlerle dokunuşlar gerçekleştirilmektedir. Koter adı verilen ve yakma işleminin gerçekleştirildiği alet, rahim ağzı yarasında meydana gelen kanamaların durdurulması, aynı zamanda hasarlı dokuların vücuttan uzaklaştırılması amacıyla kullanılmaktadır.
  • Yüksek frekansa sahip olan ve radyo frekans üretimi yapan elektrokoter cihazı, yüksek ısı yaymakta ve doku hücrelerindeki sıvıların buharlaşarak yok olmasını sağlamaktadır. Böylece yakma işleminin uygulandığı bölgedeki doku hücrelerinin yanması ve tedavisi gerçekleştirilmektedir.
  • Operasyonun bitmesiyle, yerleştirilen spekulum çıkarılarak, hastanın ayağa kalkması sağlanmaktadır. Bu noktadan sonra, hasta günlük yaşamına dönebilmekte, gün içerisinde ağrı ya da acı hissi yaşamamaktadır.
  • Yakma işlemi sonrası ilk haftalarda, kanlı, zaman zaman beyaz ya da pembe renkte bir akıntı meydana gelebilmektedir. Yakma işleminden yaklaşık 2 hafta sonra ise, akıntı ve lekelenmelerle ilgili şikayetler azalmaktadır. Ortalama 1 ya da 2 ay içerisinde ise, hastanın rahim ağzının tamamen iyileşmesi beklenmektedir.

Rahim Ağzı Yarası Yakma Tedavisi Sonrası Süreç

Rahim ağzı yarasında uygulanan yakma tedavisi sonrası, 10-15 günlük süreçlerde kanlı ve sulu akıntılar görülebilmektedir. Bu bakımdan işlem sonrası bu süreçlerde hijyenik ped kullanılması gerekmektedir.

  • Yakma işlemi sonrası ilk 1 ay boyunca cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. 1 ay sonunda mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır.
  • Yakma işlemi sonrası kesinlikle tampon kullanımı yapılmamalıdır.
  • Genital bölgenin hijyenine ve bakımına özen gösterilmeli, doktor talimatlarına uygun şekilde ilaç ve krem kullanımları gerçekleştirilmelidir.
  • Beslenme düzenine dikkat edilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmelidir.

Rahmin Alınması (Histerektomi) hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/rahmin-alinmasi-histerektomi

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir